CRV komt met jaarlijkse basisaanpassing

CRV komt vanaf dit jaar met een jaarlijkse basisaanpassing. Normaal gesproken volgt die om de vijf jaar, maar mede door de genomics is de genetische trend van de Nederlandse melkveestapel verdubbeld ten opzichte van het begin van deze eeuw. Hierdoor zou een aanpassing om de vijf jaar leiden tot enorme veranderingen.

CRV+komt+met+jaarlijkse+basisaanpassing
© Twan Wiermans

De laatste basisaanpassing was in 2020. De laatste jaren neemt de genetische vooruitgang van de Nederlandse veestapel hard toe, weet Gerben de Jong als manager van de Animal Evaluation Unit bij CRV. Voor hem reden om die wijziging vanaf de indexdraai van april 2023 door te voeren. 'Wanneer je kijkt naar de basisaanpassing die dan wordt doorgevoerd, dan zie je dat bijvoorbeeld bij zwartbont de melkproductie met 289 kilo wordt gecorrigeerd en bij roodbont met 331 kilo.'

Bij een basisaanpassing wordt het niveau van de fokwaarden aangepast aan de actualiteit, vanwege de genetische vooruitgang van de veestapel. Hierdoor verandert de volgorde van de stieren niet, maar het standaard niveau wordt gecorrigeerd naar een nieuw gemiddelde.

Dat wordt vastgesteld op basis van het gemiddelde van de populatie van vijf jaar eerder. Overigens is Nederland niet het enige land dat overstapt van een vijfjaarlijkse naar een jaarlijkse aanpassing. Ook Canada, Duitsland en Scandinavische landen doen dat.


Aanpassing basis dubbeldoel

Overigens wordt de basis voor dubbeldoelkoeien ook aangepast. Voorheen gold voor dubbeldoel dat dieren die onder deze basis vielen, minimaal 75 procent MRIJ-bloed moesten bevatten. De overige 25 procent was vaak afkomstig van de productieve Holstein.

'Hierdoor lag de basis zo hoog, dat het voor zuivere MRIJ-dieren lastig was om positieve fokwaarden te laten zien. Vandaar dat die basis per april 2023 wordt aangepast naar minimaal 87,5 procent MRIJ-bloed', licht De Jong toe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer