Toch veel boeren met trekker naar Den Haag

Update - Odanks een oproep van Farmers Defence Force om niet met de trekker naar Den Haag te gaan vandaag, zijn er vannacht vanuit meerdere regio’s boeren met hun ‘bedrijfsvoertuig’ naar de hofstad gereden. De gemeente staat maar twee trekkers toe bij het boerenprotest in het Zuiderpark zaterdagmiddag

Toch+veel+boeren+met+trekker+naar+Den+Haag
© ANP Persbureau

Beelden die rondgaan op social media laten onder meer een colonne trekkers op een snelweg zien. De politie telde tientallen trekkers die onderweg zijn. Trekkers die de stad Den Haag in willen, worden weggestuurd of weggeleid bij de stadsgrens. De gemeente Den Haag vreest voor verstoring van de openbare orde en veiligheid. en heeft daarom een noodbevel afgekondigd. Ook zijn er bij invalswegen legertrucks met zeecontainers geplaatst om te voorkomen dat trekkers de protestlocatie kunnen bereiken. Bij Alphen aan den Rijn werden vanochtend al tientallen trekkers van de weggehaald.


De demonstratie in het Zuiderpark van Farmers Defence Force (FDF) en Samen voor Nederland duurt van 12.00 tot 16.00 uur. De eerste boeren meldden zich al veel vroeger met hun omgekeerde vlaggen in het Zuiderpark. De actie is gericht tegen het stikstof- en landbouwbeleid en het komt op voor onder andere de gedupeerden van de toeslagaffaire en de gaswinning in Groningen

Het belooft voor de Haagse autoriteiten een spannende dag te worden want ook Extinction Rebellion voert zaterdag actie in Den Haag. De groep heeft aangegeven rond het middaguur een deel van de A12 te willen blokkeren. Deze actie is gericht tegen overheidssubsidie aan de fossiele olie- en gasindusrie.


Politie gericht op de-escalatie

De politie laat weten op te zullen treden als strafbare feiten worden gepleegd of afspraken rondom demonstraties niet worden nagekomen. Wel krijgen demonstranten ‘eerst altijd zelf de kans om hun actie te beëindigen’ en is het optreden van de politie bij demonstraties gericht op de-escalatie. Ondanks dat laatste zijn er twee waterkanonnen van de Duitse politie geleend die bij escalatie bijstand kunnen verlenen.

Over kritiek dat anders opgetreden zou worden bij boerenprotesten dan bij klimaatprotesten zegt de politie dat ze altijd ‘neutraal aanwezig’ is. Maar dat verschillende acties ook soms leiden tot een verschillende aanpak.

‘Demonstranten die met zwaar materieel als landbouwvoertuigen of vrachtwagens hun punt willen maken en daarbij de wet overtreden, vergen immers een andere benadering dan actievoerders die een weg blokkeren door zich vast te plakken aan het wegdek of een sitdownactie voeren’, aldus de politie.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer