'Hogere lonen lossen het probleem niet op'

Het aantal Nederlanders dat in deeltijd werkzaam is, is veel hoger dan in andere landen in Europa. Hoe komt dat? Vroeger stonden we bekend als een hardwerkend en productief land. Productief zijn we nog steeds de achttiende wereldeconomie, gerekend naar het aantal inwoners zakken we al jaren op de lijst.

%27Hogere+lonen+lossen+het+probleem+niet+op%27
© Dirk Hol

Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) is hoog en groeit snel. Vakbonden zoals FNV en CNV zien deze groei als een bedreiging. Niet alleen omdat deze mensen geen lid worden van hun organisatie, maar ook omdat minder vaste werknemers het pensioen- en uitkeringenstelsel in gevaar brengen. Daar vinden ze in onze overheid een medestander.

In het algemeen vreest men dat zzp'ers niet voor hun oude dag kunnen zorgen, terwijl ik om me heen zie dat ze dat heel goed kunnen. Dit stelsel moet koste wat kost in stand blijven. Ik zie niemand in de politiek zich afvragen waarom er zoveel mensen zzp'er zijn of worden, of in deeltijd werken. Vreemd!

Ons toeslagenstelsel beloont mensen die niet voltijds werken. En bij meer werken word je dubbel aangeslagen, krijg je een hogere belasting en verspeel je de toeslagen. Overuren zijn zwaar belast, een werknemer houdt netto minder over en de werkgever betaalt zich blauw. En dan te bedenken dat we zoveel vacatures hebben openstaan.

We hebben de komende dertig jaar dus nog heel veel mensen van elders uit Europa nodig

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

Er is ook berekend dat het probleem snel is opgelost als parttimers iets meer uren maken. Maar dat willen we niet, we willen meer vrije tijd en meer tijd aan ons gezin of mantelzorg besteden. Deze ontwikkeling zet zich door, met ook nog een snel vergrijzende samenleving.

Hogere lonen? Mijn ervaring is dat men korter gaat werken als de lonen omhooggaan. Dat lost het probleem niet op, misschien wordt het zelfs groter. We hebben de komende dertig jaar dus nog heel veel mensen van elders uit Europa nodig.

Conclusie: we hebben gewoon te veel werk. Ik stel voor om een aantal multinationals, die toch al geen belasting betalen, het land uit te zetten. Tevens Schiphol 70 procent in laten krimpen en verplaatsen naar de Noordzee. Lost gelijk een flink stikstofprobleem op en de vrijkomende grond kunnen we benutten voor akkerbouw en boomkwekerij.

De keuze voor voedselvoorziening en schone lucht is het verstandigst voor een groeizame, dichtbevolkte delta als Nederland. Dat lost ook een stuk woningbouwprobleem op, zodat onze Hugo minister van Landbouw kan worden, met zijn schoentjes in de klei.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer