Boer Koekoek herleeft in theatervoorstelling Hollandscheveld

Theatermaker Tom de Ket maakt in juli en augustus in het Drentse Hollandscheveld een grote theatervoorstelling over boerenopstanden. Stichting Het Pauperparadijs en Theater De Tamboer in Hoogeveen hebben deze week de cast gepresenteerd. Dat gebeurde precies zestig jaar na de boerenopstand in het Drentse dorp onder leiding van Boer Koekoek.

Boer+Koekoek+herleeft+in+theatervoorstelling+Hollandscheveld
© theater Boer Koekoek

De voorstelling trekt een parallel tussen de huidige boerenprotesten en de boerenopstand van 1963, voedingsbodem voor de opkomst van politicus en landbouwer Hendrik Koekoek (1912-1987), bijgenaamd Boer Koekoek.

De geboren Hollandschevelder Boer Koekoek vertolkte de onder boeren heersende onvrede over de sterke toename van overheidsbemoeienis. Koekoek was in 1968 medeoprichter van de Boerenpartij. Deze partij kreeg in 1963 een zetel in de Tweede Kamer, daarbij geholpen door de boerenopstand in Hollandscheveld.De theaterproductie speelt in het heden en laat zien hoe een historisch gezelschap de boerenopstand van 1963 opnieuw gestalte geeft. Acteur Han Oldigs speelt Boer Koekoek. Oldigs speelde onder andere in Flikken Maastricht en Gooische Vrouwen. De Ket was onder meer regisseur van de voorstelling Het Pauperparadijs in Veenhuizen. De première is op 15 juli in een loods met uitzicht op agrarische percelen. In de loods is per voorstelling plaats voor meer dan duizend toeschouwers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer