Fries theaterstuk toont onmacht boer

De onmacht van boer Frans in het Friestalige theaterstuk Wat Soesto! (Wat zou jij nou!) is voelbaar donderdagavond in het dorpshuis in Sondel. Zeker aan het einde. 'Wat is het wat jullie willen?', vraagt hij het publiek, de consument.

Fries+theaterstuk+toont+onmacht+boer
© Pier21

'Waarom zeggen jullie dat jullie het ene willen, maar doen jullie het andere? Als jullie in de winkel zijn, kijken jullie alleen maar naar de prijs. Waarom vindt u een glas melk opeens niet meer gezond meer?' Het zijn vragen die boer Frans stelt, nadat hij in een monoloog van anderhalf uur herinneringen ophaalt over onder andere zijn jeugd, de relatie met zijn vader, de opvolging, het melkquotum en stikstof.

De melkveehouder wil wel veranderen, laat hij dikwijls merken, maar door het beleid kan hij er niet aan voldoen. 'Daar ben ik boos over. Dat ze mij het gevoel geven dat ik het niet goed doe.'


Gevoel veranderd

Theatermaker Freark Smink reist deze periode langs meer dan veertig dorpshuizen en theaters in Friesland, samen met zijn partner Klaasje Postma. Die vervult op het toneel de rol van Frans' dementerende moeder. Smink was trots om boerenzoon te zijn, maar schrok ervan dat dit gevoel was veranderd. 'Dat kwam omdat ik ook het land zag veranderen. Ik hoorde geen weidevogels meer.'

Reden voor Smink om met Wat Soesto!, geproduceerd door Pier21, te komen. Hiervoor voerde hij gesprekken met onder meer boeren. Hij schreef het verhaal zelf met hulp van onder anderen schrijver Geert Mak. Die overhandigde na de voorstelling in Sondel Wat Soesto! in boekvorm aan Smink.'Het stuk laat machteloosheid zien. In het land is veel woede, de Tweede Kamer zit vol woede en Twitter zit vol woede. Cultuur is van wezenlijk belang. Schrijvers, theaterspelers en musici kunnen deze woede beteugelen. Dat is zo krankzinnig belangrijk', gaf Mak aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer