Rabobank: zuivelprijzen herstellen op zijn vroegst in tweede kwartaal

Rabobank verwacht op zijn vroegst in het tweede kwartaal een breder prijsherstel van de zuivelmarkt. Er is volgens de zuivelanalisten nog grote onzekerheid aan de vraagkant en en de start van het nieuwe seizoen brengt ook onzekerheid met zich mee. In de belangrijkste Europese melkproducerende landen verwacht de bank dat de gemiddelde melkprijs zal dalen tot zo'n 45 euro per 100 kilo melk.

Rabobank%3A+zuivelprijzen+herstellen+op+zijn+vroegst+in+tweede+kwartaal
© Twan Wiermans

Met de daling van de melkprijs die sinds dit jaar is ingezet, volgt Europa de trend die al eerder te zien was in de Verenigde Staten en Nieuw Zeeland. Vanuit Europa wordt op het moment duidelijk minder zuivel geëxporteerd. Een belangrijke reden daarvoor is de lagere vraag vanuit China. Hoge voorraden in China en een sterke groei van de Chinese melkproductie zijn hiervan de oorzaak.

Tegelijkertijd is er vanuit China ook goed nieuws te melden: China's heropening na de laatste coronagolf verloopt sneller en eerder dan gedacht. De recente voorjaarsvakanties in China stimuleerden de consumptie. Volgens Rabobank draagt dit bij aan verlaging van de aanwezige voorraad in het grote Aziatische land. Vanaf halverwege het tweede kwartaal wordt China weer verwacht op de internationale kopersmarkt.


Productie neemt minder toe

Rabobank heeft verder in zijn verwachtingen de toename van de melkproductie in 2023 naar beneden bijgesteld. In de Verenigde Staten is namelijk een toename van het aantal runderslachtingen te zien, er zijn ongunstige weersomstandigheden in Nieuw-Zeeland, Brazilië en Argentinië en in de Europa zal de melkproductie getemperd worden door de dalende melkprijzen, zo is de verwachting.

Voor de Verenigde Staten verwachten de marktanalisten van Rabobank dat de melkproductie in 2023 met 1 procent zal stijgen ten opzichte van een jaar eerder. In Nieuw Zeeland wordt een daling van de melkproductie met 2 procent verwacht.

Rabobank noemt in dit land de omstandigheden 'uitdagend'. Op het Zuidereiland hebben melkveehouders sinds januari last van extreme droogte en onlangs teisterde cycloon Gabrielle het Noordereiland. Dat heeft gevolgen voor de voervoorraden, voergewassen en de mogelijkheden om te weiden in sommige regio's.


Productie opgevoerd

In Europa steeg de melkproductie in het vierde kwartaal met 1,6 procent uiteindelijk sterker dan van tevoren werd verwacht. Met name in Ierland, Nederland en Duitsland werd de melkproductie flink opgevoerd. In Italië en Frankrijk lag de productie juist een stuk lager.

Volgens Rabobank wijst dit op een structurele daling van de productie in deze landen, met ook lagere volumes in het eerste kwartaal van dit jaar. Beide landen hebben afgelopen jaar geen optimale weersomstandigheden gehad. De groei van de marges op melkveebedrijven in Italië en Frankrijk bleef dan ook achter.Voor het eerste kwartaal van 2023 verwacht Rabobank in Europa, in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, een groei van de melkproductie met 1,2 procent. Die wordt onder meer veroorzaakt door aanhoudend goede marges op melkveebedrijven tot de start van het weideseizoen.


Boter- en kaasprijzen

De zuivelanalisten van Rabobank verwachten dat de boter- en kaasprijzen het prijsdal voorlopig zijn gepasseerd. De Europese melkpoedervoorraden blijken beperkter te zijn dan waar de markt op had gerekend. Voor boter en vloeibare melk hebben verschillende retailers in Noordwest-Europa inmiddels de prijs verlaagd.

De consumentenprijzen zijn echter nog steeds op een hoger niveau dan voor de prijsinflatie. Op dit moment worden opnieuw felle onderhandelingen gevoerd met retailers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer