Ierse boeren moeten stoppen met stichten van branden

Boeren in het zuidwesten van Ierland moeten stoppen met het afbranden van graslanden en bremstruiken. Deze oproep wordt steeds luider nadat opnieuw natuurgebieden worden bedreigd door oncontroleerbare branden.

Ierse+boeren+moeten+stoppen+met+stichten+van+branden
© Copernicus Sentinel-2-satelliet

Het afbranden van de ruige begroeiing van de heuvels in het westen van Ierland is onder schapenhouders gebruikelijk om voor het lammerseizoen in het voorjaar de groei van nieuw gras te stimuleren. Tot 1 maart is dit toegestaan door de Ierse overheid.

Tegen deze agrarische praktijk komt echter steeds meer weerstand vanuit de hoek van natuur- en milieubeschermers. Niet alleen is de rook en fijnstof slecht voor de gezondheid van omwonenden, ieder jaar wordt ook de biodiversiteit in de heuvels vernietigd, stellen zij. Een recente brand dreigde over te slaan naar het Killarney National Park.

Vanuit lokale overheden klinkt eveneens de oproep een einde te maken aan het afbranden van de heuvels. Afgelopen weekeinde moest de brandweer in het district Kerry 33 keer uitrukken om te voorkomen dat vuren oversloegen naar woonhuizen of natuur.


Droogte vergroot risico

Het risico op ongewenste verspreiding van de branden wordt steeds groter als gevolg van de klimaatverandering. In februari is het voor Ierse begrippen uitzonderlijk droog geweest. Dit probleem speelde ook al in andere jaren.

De Europese Copernicus Sentinel-2-satelliet legde op 27 februari een brand vast in het westen van het district Cork. Volgens het Europese informatiecentrum voor natuurbranden Effis is er dit jaar in Ierland al 1.000 hectare natuurgrond afgebrand.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer