Oekraïne: Rusland moet onmiddellijk belemmeren graanexport stoppen

Oekraïne wil dat Rusland onmiddellijk stopt met het belemmeren van de Oekraïense graanexport en het gebruik van voedsel als wapen. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba en minister van Infrastructuur Oleksandr Kubrakov hebben de internationale gemeenschap woensdag opgeroepen om dit van Rusland te eisen.

Oekra%C3%AFne%3A+Rusland+moet+onmiddellijk+belemmeren+graanexport+stoppen
© ANP

Volgens Oekraïne staan de acties van Rusland de overeenkomst in de weg om graantransporten via de Zwarte Zee mogelijk te maken, meldt de wereldwijde politiek- en beleidsnieuwsorganisatie Politico op haar website. Deze graandeal sloten Oekraïne en Rusland in juli en maakte een einde aan de blokkade van de Zwarte Zee. De overeenkomst werd in november verlengd tot 19 maart.


Rusland dreigde zicht terug te trekken, vanwege de Westerse sancties die volgens het land de export van voedsel en kunstmest hinderen. Volgens Oekraïne vertraagt Rusland de graanexport opzettelijk met langere inspecties voor schepen. Hierdoor wachten meer dan 140 schepen bij de Bosporus in Turkije.

Dat is volgens de Oekraïense ministers een bedreiging van de voedselzekerheid van landen die afhankelijk zijn van de export van Oekraïense landbouwproducten. Rusland ontkende eerder soortgelijke beschuldigingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer