Oekraïense landbouw hard geraakt door Russische aanvallen

De aanhoudende beschietingen door het Russische leger zorgen voor grote schade aan de Oekraïense landbouw. In 2022 bedroeg het verlies ruim 40 miljard euro.

Oekra%C3%AFense+landbouw+hard+geraakt+door+Russische+aanvallen
© AFP / Maxar Technologies

De schade is geïnventariseerd door de Kiev School of Economics. De schade aan de landbouwinfrastructuur bedraagt meer dan 6 miljard euro. Daarnaast ging er voor 34 miljard euro aan oogsten, vee en export verloren.

De opbrengsten uit gewassen lagen in 2022 32 procent onder de vooroorlogse landbouwproductie. Op 1 december schatte de Oekraïens Staatsdienst voor de Statistiek dat boeren slechts 21,6 miljoen hectare graan hebben geoogst, oftewel 76 procent van het areaal. Ongeveer 22 procent van het bouwland van Oekraïne, zo'n 17 miljoen hectare, is bezet. Voornamelijk op de Krim en langs de oostgrens.


Het land oogstte slechts twee derde van zijn tarweoogst in 2022 ten opzichte van 2021. De boeren van het land konden slechts 62 procent van de mais oogsten in vergelijking met het jaar voor de oorlog. Bij zonnebloempitten was dat 74 procent. Daarnaast heeft 69 procent problemen met de afzet van geoogste gewassen. Vooral kleine boeren ondervinden daar hinder van.


Extra kosten

Boeren in het door oorlog getroffen land maken ook veel extra kosten doordat de energievoorziening zwaar gehavend is. Het Russische leger heeft sinds oktober de helft van het elektriciteitsnet vernietigd. Ondanks reparatie is de energieproductie nog altijd fors lager dan normaal.

Ongeveer 78 procent van de Oekraïense boeren meldt stijgingen van de productiekosten met meer dan 50 procent, in vergelijking met voorgaande jaren. De Nederlandse boer in Oekraïne Kees Huizinga berichtte onlangs dat hij per dag 4.000 dollar kwijt is aan brandstof voor zijn aggregaten.


• Bekijk video: Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: '4.000 euro diesel per dag om te melken'

De vooruitzichten voor 2023 zijn ook somber voor Oekraïense boeren. Volgens voorlopige schattingen neemt in 2023 het ingezaaide graanareaal met 45 procent af en zal de graanoogst 60 procent onder de opbrengst van 2021 liggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer