ForFarmers draait minder omzet in voer en meer in euro's

ForFarmers heeft in 2022 met 9 miljoen ton zo'n 6,6 procent minder voer omgezet dan het jaar ervoor. Dit komt met name door de daling in varkensvoer. Door de hogere prijzen nam de omzet in euro's wel toe, met 24,1 procent naar 3,3 miljard euro. Het voorstel is om 20 cent divident per gewoon aandeel uit te betalen. In 2021 was dit 29 cent, waarvan 19 cent regulier divident.

ForFarmers+draait+minder+omzet+in+voer+en+meer+in+euro%27s
© Forfarmers

De afzet van mengvoer daalde met 7,8 procent harder dan de die van coproducten en reststromen. Volgens CFO Roeland Tjebbes van ForFarmers komt de daling in voer met name door de krimp in de varkensstapel. 'De afzet van voer voor herkauwers is stabiel, met een groei in Nederland en het Verenigd Koninkrijk', zegt hij.

De afzet van pluimveevoer groeide vooral in Polen. 'Door de oorlog wordt minder kip vanuit Oekraïne geëxporteerd. De Polen zijn hierop ingesprongen door meer kip te produceren. Dat land heeft die export overgenomen. Ook in Nederland is onze afzet in de vleeskuikensector gestegen. Door vogelgriep stond de legsector in ons werkgebied onder druk en was de afzet hier lager', stelt Tjebbes.

Hogere prijzen

Voordeel voor ForFarmers is dat de hogere prijzen voor grondstoffen en energie vanaf het tweede kwartaal van 2022 konden worden doorberekend aan de klanten, omdat ook de markt voor producten uit de veehouderij aantrok. 'Toch profiteert niet iedere diergroep van deze prijsstijgingen, de voerkosten in de varkenssector zijn harder gestegen dan de opbrengsten', aldus Tjebbes.

2022 was volgens de ForFarmers-CFO op meerdere fronten een lastig jaar. 'Desalniettemin realiseerden we een onderliggende nettowinst die hoger was dan vorig jaar. Dankzij aangescherpte processen en een sterke bijdrage van het cluster Duitsland/Polen en ondanks de fors gestegen grondstof- en energieprijzen.'

Belangrijke transitie

Tjebbes ziet dat de agrarische sector voor een belangrijke transitie staat. 'In onze recent gelanceerde herziene strategie 2025, zetten we daarom nog nadrukkelijker in op zowel het verder verduurzamen van onze productieprocessen als op de ontwikkeling van innovatieve voerconcepten die de impact van de sector op klimaat en natuur verminderen. Dat doen we door gerichte inkoop van grondstoffen en coproducten, goede voerbenutting en passend advies', legt hij uit.

Tjebbes geeft aan dat in sommige landen en diersectoren het aan de voerafzet gekoppelde advies wellicht wordt heroverwogen. 'In Nederland is hier geen sprake van. Ook niet in de Poolse pluimveehouderij, waar vanwege de groeiende sector veel behoefte is aan passend advies. In andere landen kijken we hier wel naar. Daarbij wordt per sector een weloverwogen keuze gemaakt. Het kan niet zo zijn dat we voer met advies én zonder advies verstrekken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer