Fabriek ForFarmers Deventer draait op biogas van lokale melkveebedrijven

De mengvoerfabriek van ForFarmers in het Overijsselse Deventer draait sinds kort op biogas geleverd door vijf melkveehouders uit het naburige Oxe. Daar wordt het gas opgewekt uit rundermest. De fabriek in Lochem (op de foto) draait al een paar jaar op alternatieve energiebronnen.

Fabriek+ForFarmers+Deventer+draait+op+biogas+van+lokale+melkveebedrijven
© forfarmers

Het gas wordt gebruikt voor het verwarmen van de stoomketel in de mengvoerfabriek. De stoom is nodig voor het persen van de brokken. Tot voor kort werd hiervoor aardgas ingezet. Nu produceren melkveehouders in het kader van 'Oxe geeft gas' biogas, wat via een biogasleiding onder de A1 door wordt vervoerd naar de fabriek en naar Royal GD, de gezondheidsdienst voor dieren.


Overigens is de ForFarmers-fabriek in Deventer niet de enige die draait op alternatieve energiebronnen. In Lochem (op de foto) is in 2019 een biomassa-installatie in gebruik genomen die wordt gestookt met lokaal afvalhout. Daar liggen ook zonnepanelen op het dak.

Directeur Pieter Wolleswinkel van ForFarmers Nederland: 'Wij hebben stevige ambities om onze eigen productie en logistiek verder te verduurzamen. Voor bepaalde stappen in het productieproces van ons veevoer is stoom nodig. Voor het verwarmen van de stoomketel kunnen we nu lokaal opgewekt biogas gebruiken, een duurzaam en zelfs circulair alternatief voor aardgas. We zijn er trots op dat we binnen de sector en met onze klanten hierin kunnen samenwerken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer