Beoordelingssysteem gft-afval kan helpen compost te verbeteren

Een landelijke kwaliteitsnorm instellen voor gft-afval dat voor compost wordt gebruikt, is niet zinvol. Eerst moet een goed functionerend landelijk beoordelingssysteem worden opgezet waarmee de kwaliteit kan worden vastgesteld.

Beoordelingssysteem+gft%2Dafval+kan+helpen+compost+te+verbeteren
© William Hoogteyling

Als dan blijkt dat de kwaliteit onder de maat is, kan alsnog een norm worden ingesteld. Dat stelt Royal HaskoningDHV na onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Aanleiding voor het onderzoek was de sterk wisselende kwaliteit van gft-afval.

Hierdoor staat onder meer de continuïteit van (hoogwaardige) compostafzet in de akkerbouw onder druk. De Rijksoverheid streeft juist naar een circulaire economie, waarbij materialen zo veel en zo hoogwaardig mogelijk gerecycled worden. Ook gft-afval wil de overheid zo veel en zo hoogwaardig mogelijk laten hergebruiken. De ingezamelde hoeveelheid gft-afval moet bovendien toenemen.


Te veel verontreinigingen

Voor hoogwaardige recycling van gft-afval is het noodzakelijk dat het zo min mogelijk verontreinigingen bevat. Een deel van het ingezamelde gft-afval bij huishoudens bevat volgens Royal HaskoningDHV te veel verontreinigingen.

Daarmee wordt niet voldaan aan de acceptatienormen uit verwerkingscontracten. Daarnaast staan de huidige acceptatienormen op gespannen voet met wat technisch haalbaar is om te komen tot compost. Zo staat ook de compostafzet in de akkerbouw onder druk.


Sector in spagaat

De gft-afvalverwerkende sector zit in een spagaat tussen tekortschietende gft-afvalkwaliteit en oplopende kwaliteitseisen van afnemers. Deze sector wenst een scherpe landelijke kwaliteitsnorm die ervoor zorgt dat de sector de verwerking van gft-afval ook in de toekomst continuïteit kan bieden.

Een landelijke kwaliteitsnorm als instrument stelt vast welke hoeveelheid aan verontreinigingen maximaal in gft-afval aanwezig mag zijn als het wordt aangeboden bij een verwerker. Momenteel is een kwaliteitsnorm onderdeel van de meeste verwerkingscontracten in de vorm van een acceptatienorm.


Landelijke kwaliteitsnorm

Als een goed functionerend beoordelingssysteem niet leidt tot een betere kwaliteit komt een landelijke kwaliteitsnorm in beeld. In dat geval ligt de acceptabele kwaliteitsnorm op dit moment op 5 procent. Die sluit aan bij de afspraken in de meeste verwerkingscontracten.

Een grenswaarde van 5 procent sluit echter weer niet aan bij de ambities om de verontreinigingen verder te verminderen. Een acceptabele kwaliteitsnorm moet daarom dynamisch zijn, waarbij gestreefd wordt naar een steeds betere kwaliteit. De kwaliteitsnorm van 3 of zelfs 1 procent wordt daarbij nagestreefd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer