ACO: 'Kwaliteit compost voldoet vaak niet aan eisen'

Meer dan de helft van de 28 onderzochte composthopen voldoet niet aan de eisen van Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK). Dat is de conclusie van het Akkerbouw Certificeringsoverleg (ACO) dat daarmee reageert op het onderzoek naar verontreiniging van composthopen.

ACO%3A+%27Kwaliteit+compost+voldoet+vaak+niet+aan+eisen%27
© Koos van der Spek

ACO stelde eerder vast dat er geen goed zicht is op de kwaliteit van compost, zoals dat bij telers wordt geleverd. Vandaar dat ACO hier onderzoek naar deed. In totaal is van 28 partijen compost een monster genomen en geanalyseerd. Uit het onderzoek bleek dat zestien van de 28 partijen niet voldoen aan de eisen van VVAK.

Het betreft compost uit verschillende provincies, afkomstig van diverse leveranciers. Hier zit zowel Keurcompost als niet-gecertificeerde compost bij. Verder blijkt uit de analyse dat er overschrijdingen zijn van de VVAK-normen. Dit geldt voor zowel gft- als groencompost. De meest vervuilde partij had een verontreinigingsgehalte van 2,62 procent. De VVAK-norm is 1,1 procent.


In de meeste gevallen ging het om vervuiling met steen en glas. De gehalten aan verontreinigingen die in het onderzoek zijn vastgesteld, kwamen bijna nooit overeen met de gehalten die bij de composteerder zijn vastgesteld en opgenomen in het analyserapport. ACO bekijkt de komende tijd wat de beste manier is om de kwaliteit van compost te verbeteren. Daarbij is aandacht voor zowel compostkwaliteit als de betrouwbaarheid van data hierover.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer