Oekraïne schroeft graanexport op, Europese oogst mager

Tarweprijzen staan onder druk door de toegenomen graanexporten van Oekraïne en een zwakke Amerikaanse tarwe-export. Dat meldt landbouwcoöperatie Agrifirm.

Oekra%C3%AFne+schroeft+graanexport+op%2C+Europese+oogst+mager
© Twan Wiermans

In de Oekraïense havens is het een komen en gaan van schepen en voor de komende week wordt verwacht dat het exporttempo verder wordt opgeschroefd. Wel is het onzeker hoe lang Rusland dat blijft toelaten.

Agrifirm meldt dat de tarweoogst in Europa bijna is afgerond. Volgens de coöperatie zijn de opbrengsten over het algemeen matig en blijven deze zeker in de zuidelijke landen van Europa achter op normaal. In de rest van Europa werd het groeiseizoen minder beïnvloed door de droogte die veelal te laat kwam om nog nadelig te zijn voor de tarwe- en gerstopbrengsten.


Opbrengst 8,5 procent minder

Marktbureau Stratégie Grains raamt de Europese graanoogst ruim 8,5 procent lager dan in 2021. Voor tarwe betekent dat een verlaging van 5 procent, voor gerst 3,6 procent en voor mais zelfs 15,4 procent. Bij mais is de situatie een stuk slechter omdat het in veel landen in de fase van de kolfzetting veel te droog was. Hierdoor komen de opbrengsten fors lager uit.


De mais heeft het vooral slecht te verduren in Roemenië, Italië en Frankrijk. Door de slechte Europese groeiomstandigheden daalt de maisproductie mogelijk tot het laagste niveau sinds 2007-2008. Europa importeert doorgaans jaarlijks 16 miljoen ton mais, maar dat aantal zal dit seizoen weleens fors op kunnen lopen.

Agrifirm ziet op de fysieke markt de nodige problemen door de extreem lage waterstanden in de rivieren, met hogere transportkosten tot gevolg. Granen per schip zijn voorlopig duurder dan per vrachtwagen. Voor directe levering daalden de tarwe- en gerstnoteringen respectievelijk met 14 en 10 euro per ton. Bij mais stegen de noteringen voor directe levering met 9 euro en voor levering nieuwe oogst met 5 euro per ton.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer