Nieuwe filmtechnieken tonen fascinerende wereld in de bodem

Na natuurfilms als De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis komt het Nederlandse EMS Films met Onder het Maaiveld. Met behulp van nieuwe filmtechnieken brengen de makers de fascinerende wereld onder onze voeten in beeld.

Nieuwe+filmtechnieken+tonen+fascinerende+wereld+in+de+bodem
© EMS Films

Gewoon inzoomen op de bodem volstaat niet om het leven daar in beeld in te brengen, zei Ignas van Schaick woensdag bij een preview op de Nationale Bodemtop in het Gelderse Apeldoorn. In totaal nam het project drie jaar in beslag.

In hun zoektocht hebben de filmmakers samengewerkt met wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie, Naturalis, Wageningen University & Research (WUR), Micropia in Artis en andere deskundigen. 'Het was technisch een enorme uitdaging, want dit is nooit eerder gedaan. In een laboratorium van de WUR hebben we een opstelling gemaakt waarbij we met behulp van microscopen opnamen konden maken in dwarsdoornsneden van de bodem', licht Van Schaik toe.


Geluid

Naast het maken van beelden was het geluid van de bodem een grote uitdaging. Samen met componisten René Meister en Eric Blom is gewerkt aan een indrukwekkende soundscape om bezoekers straks in de bioscoop onder te dompelen in een beeld- en geluidbeleving.


De film toont onder meer hoe bacteriën en organismen in de bodem plantenresten afbreken. Ook de groei van schimmelsporen en het werk dat ze verrichten is in beeld gebracht. 'Onder het Maaiveld neemt de kijker mee op een fascinerende ondergrondse reis waar juist de kleine en microscopische wereld van onze bodem tot leven wordt gebracht', aldus de makers.


Kijk naar kindertekening

Van de film is ook een speciale versie gemaakt voor het onderwijs. Daarnaast zijn de makers van plan om komend najaar een tour langs boerenerven te organiseren. 'We willen dat zoveel mogelijk mensen in aanraking komen met dit verhaal. Mensen weten vrijwel niets van het leven onder de grond. Kijk hoe kinderen een tekening maken. Ze tekenen wel de zon, wolken en sterren, maar een streep met daaronder niks moet is dan de bodem', illustreert producent Jeffrey de Graaff.

Onder het Maaiveld draait vanaf 2 maart in de bioscopen en filmtheaters. Hieronder is een korte trailer te zien.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer