Bodembioloog René Jochems: 'Bodem is de maag van de plant'

Koeien gezond houden begint bij aandacht voor bodembiologie, want biomassa is kassa. Dat stelde bodembioloog René Jochems van Groeibalans: 'De bodem is de maag van de plant, het maaiveld is de mond. De juiste bemesting is daarom een van de sleutels voor een gezonde bodem.'

Bodembioloog+Ren%C3%A9+Jochems%3A+%27Bodem+is+de+maag+van+de+plant%27
© 1001ha

Dat stelde hij dinsdag tijdens de derde editie van Op KOErs 'Gezonde bodem, gezonde koe’. Dit jaar een hybride evenement, wat zowel live in het Overijsselse Vroomshoop als online was te volgen. Volgens Jochems is bokashi kuilvoer voor de bodem, omdat dit bijdraagt aan de hoeveelheid organische stof.

'Een gezonde bodem is een organisch levende bodem met een goede structuur, die voldoende voedingsstoffen en water levert in de juiste vorm. Ook heeft het een ziekteonderdrukkend vermogen. Antibioticum komt niet uit de fabriek, maar uit het wortelmilieu, waar bodemleven zit. Het moet dus in het voedsel zitten in onze kringloop.'


Belangrijke levensvoorwaarden

Belangrijke levensvoorwaarden daarbij zijn energie en temperatuur, zuurstof, water, koolstof, oftewel organische stof, en mineralen, weet Jochems: 'De koolstof is de specie van de bodem, de mineralen zijn de bouwstenen. De koolstof verbindt de energie, het water, de zuurstof, gassen en energie. Het bodemleven zijn de bouwvakkers. Dat is essentieel bij de beschikbaarheid en opbouw van mineralen in de bodem.'

Volgens Jochems is bodembiologie cruciaal bij de opname van mineralen door het gewas en via het voer door de koe. 'Alleen organisch goed ingebouwde mineralen worden gemakkelijk opgenomen door de koe. Scheve verhoudingen op het land vertalen zich dan ook direct terug in het voer en daarna in de koe. Een mineralentekort bij de koe is een direct gevolg van de ruwvoerkwaliteit. Om aan voldoende mineralen te komen, moet de koe verschilllende plantensoorten nuttigen. Dat is nu niet overal mogelijk.'


Bodem goed voeden

Het is daarom belangrijk de bodem goed te voeden. 'Dat kan met planten. Ook voor een goede voeding is het goed om verschillende planten te hebben. Ook vaste mest kan helpen. Dit heeft meer koolstof, structuur en energie en een andere mineralensamenstelling dan drijfmest. Ook compost en bokashi zijn goede voedingsstoffen.'

Wel vraagt deze benadering een andere bemesting: 'Kijk niet naar NPK-meststoffen, maar naar de mineralenbalans en de beschikbaarheid van mineralen. Stel de bodembiologie voorop, want biomassa is kassa. Dan ben je wel genoodzaakt om anders naar die getallen op de analyse te kijken', aldus Jochems.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer