Minister Van der Wal: PAS-melders niet gelegaliseerd voor Landbouwakkoord

PAS-melders zijn niet gelegaliseerd voordat in april het Landbouwakkoord moet worden ondertekend. Dat zegt stikstofminister Christianne van der Wal.

Minister+Van+der+Wal%3A+PAS%2Dmelders+niet+gelegaliseerd+voor+Landbouwakkoord
© Dirk Hol

De minister reageert daarmee op LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak, die zegt dat er een oplossing moet zijn voor de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders voordat er namens de agrarische sector een handtekening onder het Landbouwakkoord komt.

Vrijdagochtend herhaalde Van der Tak die woorden nog maar eens klip-en-klaar. Volgens Van der Wal is het de vraag wat een oplossing is. Volledige legalisatie binnen enkele maanden is in ieder geval niet mogelijk. 'Sinds 2019 (toen de Raad van State de PAS-uitspraak deed, red.) hebben we slechts een paar mol stikstofuitstoot gereduceerd. Ik besef dat de boeren die het betreft al veel te lang in onzekerheid zitten, maar als de natuur niet herstelt, kan ik ook niet legaliseren.'


Er worden volgens de minister slechts mondjesmaat, 'in slakkentempo', piekbelasters gelegaliseerd. Afgelopen week waren het er zes in de provincie Limburg. 'Het enige wat we nodig hebben is natuurherstel, zodat we stikstofruimte creëren.'

De minister denkt dat er met de piekbelasteraanpak op dat gebied eindelijk grote stappen kunnen worden gezet. Dat moet niet alleen leiden tot natuurherstel, maar ook tot stikstofruimte voor de PAS-melders. Binnen enkele weken hoopt ze die aanpak te presenteren. Momenteel lopen er volgens Van der Wal onderhandelingen met Brussel over de regelingen daarin.

'Die regeling gaat niet alleen voor snelheid zorgen, maar betekent ook dat boeren versneld keuzes moeten maken. Dat kan een regeling zijn, maar ook een andere manier om stikstof te reduceren. Daar is een deadline voor, in 2023 moeten boeren die keuzes te maken', aldus Van der Wal, die hoopt dat de piekbelastersaanpak in ieder geval voor het Landbouwakkoord wordt gepresenteerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer