Meulenbroeks (BBB Brabant): 'Politici denken meer aan lijfsbehoud dan aan beleid maken'

De Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen zijn op 15 maart. We geven alvast een kijkje in de keuken van politieke spelers, te beginnen met nieuwkomer BBB Brabant, in de persoon van lijsttrekker John Frenken, woordvoerder Marco Havermans en Wil Meulenbroeks.

Meulenbroeks+%28BBB+Brabant%29%3A+%27Politici+denken+meer+aan+lijfsbehoud+dan+aan+beleid+maken%27
© Wil Meulenbroeks

BoerBurgerBeweging (BBB)-voorvrouw Caroline van der Plas rolt met haar constante peilingsucces de rode loper uit voor de provinciale afdelingen. Kunnen de vaak onervaren boeren en burgers het landelijke succes in de provincies verzilveren?


Waarom hebben jullie je kandidaat gesteld voor BBB Brabant?

Havermans: 'Ik ben al een jaar lid en volg Caroline op de voet. Ik kan niet langer aan de zijlijn blijven staan. Er moet iets veranderen in Noord-Brabant, want het werkt gewoon niet zoals het nu gaat. Er wordt een hetze gevoerd tegen de landbouw en in Brabant doen ze daar nog een schepje bovenop.'

Meulenbroeks: 'Ik ben het niet eens met de manier waarop ons land en onze provincie worden bestuurd. Het lijkt erop dat politici meer bezig zijn met lijfsbehoud dan met het maken van beleid. Daarbij komt dat beleid sanctionerend is, in plaats van stimulerend. Dat leidt tot een steeds groter wordende kloof tussen overheid en burgers. Kijk maar naar Brabant, het is toch te gek dat mensen de weg naar het provinciehuis pas weten te vinden als er een crisis is?'

Het gepingpong omdat politici hun huiswerk niet goed doen moet echt afgelopen zijn

Marco Havermans woordvoerder BBB

Frenken: 'Iedereen wordt er tureluurs van dat de spelregels steeds veranderen. Er liggen veel goede ideeën op de plank bij bedrijven en burgers. Die moet je benutten. Daarom is het belangrijk om als politieke partij ook in de provincies te zitten.'


Wat is het speerpunt van BBB Brabant?

Frenken: 'Misschien is rode draad een betere term. We vinden het heel belangrijk dat burgers weer vertrouwen krijgen in de politiek. Ideeën en meningen moet je van onderaf een stem geven. Niet alleen in de agrarische sector, maar ook in de zorg en het onderwijs. Beleid maken is als een mooie tulp, die begint bij de wortels, dan volgt de steel met de bladeren en als laatste de bloem. In Den Haag vergeten ze de wortels.'

Havermans: 'Als eerst moet het huidige stallenbeleid van tafel. De deadline van 2024 moet meteen in de prullenbak.'


Marco Havermans
Marco Havermans © Agrofotograaf

Meulenbroeks: 'Het eerste wat we gaan doen is het bed flink opschudden. Er moet een cultuurverandering komen tot in de vezels van het provinciehuis. Van de deadline 2024 hoeven we geen breekpunt te maken. Die is na de verkiezingen al van tafel. Het is geneuzel en één grote wassen neus. Dat weet iedereen.'


Stel, jullie gaan in Brabant meeregeren. Hoe keren jullie dit tij dan?

Havermans: 'In elk geval door het maken van bestendig beleid dat voor een lange periode houdbaar is. Het gepingpong omdat politici hun huiswerk niet goed doen moet echt afgelopen zijn. Dat leidt tot veel te veel onrust. Beleid moet van onderaf worden gevoerd. Maar in Brabant gooien ze vanuit hun ivoren toren allerlei regels en wetten naar beneden.'

Frenken: 'Het lijkt wel alsof er in Nederland een grote brand is en dat politici zeggen: 'We hebben geen water om te blussen.' Terwijl er een grote plas water achter ze ligt. Je moet de kansen wel zien en benutten.'

Meulenbroeks: 'Wij staan voor beleid dat is gebaseerd op doelen, niet op middelen. Laat ondernemers een bedrijfsplan maken met een looptijd van vijftien jaar op basis van vastgestelde doelen. Dan doe je echt recht aan het ondernemerschap en de kracht van Brabant.'


Dat zal de boeren en tuinders als muziek in de oren klinken. Maar zijn dit geen loze beloftes?

Meulenbroeks: 'Bij het vormen van een coalitie moet je altijd concessies doen. Wij weten ook wel dat niet overal alles kan en dat er opgaven zijn rondom biodiversiteit en natuurbescherming. Maar je kunt wel veel meer gebruikmaken van de kennis en ervaring van boeren en tuinders. Het lijkt er nu sterk op dat de politiek alle ballen gooit op extensiveren, natuurbeheer en verbreding. Natuurinclusief is prima, maar echt niet de enige route.'


Wedden jullie als BBB niet te veel op één paard, dat van de boeren en tuinders?

Frenken: 'Wij zijn geen one-issuepartij. Ons issue is dat de burger niet wordt gehoord.'


John Frenken
John Frenken © Agrofotograaf

Meulenbroeks: 'Op heel veel thema's hebben we een gezond standpunt. Dat zie je ook in de Tweede Kamer, waar Caroline goed werk verricht, en niet alleen voor boeren. Natuurlijk zijn we vanuit de agrarische sector ontstaan, maar het gaat ons om een leefbaar platteland.'


Zijn de proteststemmers jullie reddingslijn?

Meulenbroeks: 'Natuurlijk zijn veel mensen die op ons stemmen het niet eens met het huidige beleid, maar we zijn niet heel rechts of anti-overheid. We hebben op het gebied van bijvoorbeeld gezondheidszorg, mobiliteit en huisvesting een heel sociaal standpunt. Wij zetten de mens centraal.'

Havermans: 'En wij vinden dat de kleine kernen leefbaar moeten blijven. Dat de bus moet blijven rijden, bijvoorbeeld. Dat kan echt op een rendabele manier. En zorgcentra zoals verpleeghuizen moeten zoveel mogelijk in de dorpen blijven, niet 10 kilometer verderop in een grotere plaats.'

Frenken: 'Over de zorg gesproken, de administratieve werkdruk moet echt anders. De mensen werken in de zorg omdat ze willen zorgen. Dat zijn geen boekhouders.'


Over ruim een maand is het al zover. Durven jullie een voorspelling te doen?

Frenken: 'We willen tien zetels halen. Dat is haalbaar, denk ik. Onze achterban groeit hard en zit in heel de provincie en in alle lagen van de maatschappij. Maar los van de uitslag... Het belangrijkst is dat mensen gaan stemmen. Want dat betekent dat ze weer vertrouwen hebben in de politiek.'


Kandidatenlijst BBB Brabant

John Frenken (55) uit Son en Breugel ging in 2010 de politiek in als wethouder voor de lokale partij. Daarvoor was hij programmamanager aan de TU Eindhoven. Marco Havermans (22) uit Lage Zwaluwe is eigenaar van Havermans Agro en studeert Tuinbouw en Akkerbouw aan Aeres Hogeschool Dronten. Wil Meulenbroeks (62) runt met zijn vrouw en zoon een melkveebedrijf in Lage Mierde. Hij was tot 2022 voorzitter van LTO Melkveehouderij. De kandidatenlijst bevat veel bekende namen uit de agrarische sector, zoals Marcel Berkvens, Corné de Rooij, Erik van Oosterhout en Frank Smits.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  90 %
Meer weer