Europese consumptie groenten en fruit staat onder druk

De Europese organisatie voor bedrijven in de groenten- en fruitketen Freshfel Europe schat dat de gemiddelde consumptie van groenten en fruit in de Europese Unie (EU) vorig jaar ongeveer 10 procent minder was dan in 2021.

Europese+consumptie+groenten+en+fruit+staat+onder+druk
© Job Hiddink

Volgens Fresfel Europe lag de gemiddelde consumptie van groenten en fruit in 2021 op 364 gram per persoon in de EU. Dat betekent 2 procent meer dan een jaar eerder. Het gaat om 150 gram groenten en 215 gram fruit.

De laatste consumptietrends geven aan dat het gebruik van groenten en fruit daalt, meldt Freshfel Europe. De organisatie houdt er daarom rekening mee dat het gebruik in 2022 tegenover 2021 ongeveer 10 procent lager kan uitvallen.


De organisatie wijst erop dat de groente- en fruitconsumptie in de EU nog behoorlijk ver onder de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)-aanbevolen hoeveelheid van 400 gram per dag ligt. Vooral het consumptieniveau van jongeren is laag.


Niet elke dag

Freshfel Europe zegt dat uit een onderzoek van statistisch bureau Eurostat blijkt dat slechts 12 procent van de consumenten in de EU komt tot vijf porties groenten en fruit per dag. Ook blijkt dat 33 procent van de mensen niet elke dag groenten en fruit eet.


Verder wijst Freshfel Europe erop dat onder de huidige moeilijke economische situatie de consumptie onder de bevolking met lage inkomens zorgelijk is. Het koopgedrag van consumenten verandert, omdat de koopkracht onder druk staat. 'In plaats van hoge kwaliteit en biologische producten zoeken consumenten naar aanbiedingen of kopen ze kleinere hoeveelheden.' De trends in de Europese lidstaten coveren 75 procent van de EU-bevolking.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer