Exportwaarde groente en fruit neemt toe, maar volume daalt

De exportwaarde van groente en fruit is vorig jaar met 2 procent geklommen naar een hoogte van 13,6 miljard euro. Dat heeft GroentenFruit Huis dinsdag bekendgemaakt. De stijging is volledig te danken aan hogere prijzen. Het volume daalde ten opzichte van 2021 met 1 procent.

Exportwaarde+groente+en+fruit+neemt+toe%2C+maar+volume+daalt
© Twan Wiermans

Uit de cijfers van het GroentenFruit Huis blijkt dat de uitvoerwaarde van groente met 4 procent toenam, die van fruit met 1 procent. Groenten en fruit gaan hoofdzakelijk naar buurlanden.

Duitsland bleef in 2022 met een totale waarde van 4,8 miljard euro verreweg de belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse handelaren.Wel ging er vorig jaar minder de grens over naar de Bondsrepubliek. De daling van het volume lag op 6 procent, wat tot gevolg had dat de afnemers hiervoor 4 procent minder betaalden dan in 2021.De statistieken van het GroentenFruit Huis tonen aan dat Duitsland vooral minder tomaten en komkommers afnam. 'Eind 2021 waren de energiekosten al zo hoog dat telers besloten om later te planten. Hierdoor was met name in het eerste kwartaal van 2022 het aanbod kleiner dan 2021', verklaart het GroentenFruit Huis de teruggang.


België (1,2 miljard euro) en het Verenigd Koninkrijk (1,1 miljard euro) voerden vanuit Nederland ongeveer evenveel groenten en fruit in als in 2021. De afzet naar Zuid-Europa zat in 2022 in de lift. De plus voor Frankrijk is 9 procent, die voor Italië 20 procent en Spanje noteerde een stijging van 6 procent.


Tomatenvraag in Zuid-Europa

In Italië was meer ruimte voor onder andere Nederlandse tomaten, met name vanaf juni. Het Zuid-Europese land vroeg ook meer peren. Italië had in 2021 te kampen met misoogsten door vroege vorst. In Spanje nam eveneens de vraag naar Nederlandse tomaten toe. Volgens GroentenFruit Huis nam de tomatenexport een vlucht toen Italië en Spanje last hadden van hoge temperaturen en droogte.

De exporttop-3 in geldwaarde bestond in 2022 uit tomaat, avocado en paprika. Van alle drie producten viel de export iets terug, terwijl ui, komkommer en peer bij buitenlandse afnemers meer in zwang waren. De importtop-3 in geldwaarde wordt gevormd door avocado, banaan en druif. Blauwe bes, sinaasappel en tomaat vallen hier net buiten.

Nederlandse bedrijven importeerden vorig jaar voor 9,8 miljard euro aan verse groenten en fruit. Dat komt overeen met een toename van 6 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Het aantal kilo's daalde echter met 3 procent. De Nederlandse productiewaarde van groenten en fruit steeg in 2022 van 3,9 naar 4,2 miljard euro.Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer