Recordomzet veiling BelOrta verbloemt onzekerheden telers

De Belgische groente- en fruitcoöperatie BelOrta heeft het jaar 2022 afgesloten met een recordproductomzet van 507 miljoen euro. Dat is een stijging van 2 procent vergeleken met 2021. Opvallend is dat de globale aanvoer juist daalde met 4 procent. Maar volgens BelOrta verbloemt de recordomzet de onzekerheden en uitdagingen bij telers.

Recordomzet+veiling+BelOrta+verbloemt+onzekerheden+telers
© Egbert Jonkheer

BelOrta meldt dat de lagere aanvoer bij de meeste producten is te wijten aan een ander productieschema in vergelijking met voorgaande jaren. De grote impact van gestegen energie-, personeels- en grondstoffenkosten heeft volgens de veiling niet te onderschatten gevolgen op de productie van BelOrta-producenten.

Telers moeten vaak lang vooraf plannen als het gaat om zaaien, planten, oogsten of het bewaren van hardfruit. In onzekere en volatiele tijden neemt een dergelijke planning grote risico's met zich mee. Behalve de onzekerheid wat betreft de productie constateerde BelOrta ook wijzigingen in de winkelmand van de consument door de ongekende inflatie en daardoor gedaalde koopkracht.


Energiekosten

De veiling in het Belgische Sint-Katelijne-Waver stelt vast dat in 2022 de productie van vruchtgroenten sterk werd beïnvloed door hoge energiekosten. De gestegen kostprijs van zowel energie als grondstoffen heeft een grote impact op het bedrijfsresultaat van telers en teelten.


De koopkrachtvermindering lijkt vooral impact te hebben op producten met een hogere kiloprijs. Duurdere energie beïnvloedt niet alleen op een directe manier de productie, maar ook indirect wordt de vruchtgroenteteelt vaak moeilijker bij een lage kastemperatuur.

Voor de meeste tomatensoorten waren de prijzen behoorlijk goed. De gedaalde komkommerproductie zorgde voor een betere middenprijs en in de aubergines werd er in het tweede jaarhelft ook goed geld verdiend na een moeizame seizoensstart. De paprikabranche kende een wisselvallig seizoen met een iets lager resultaat dan in 2021.


Aspergeseizoen grillig

Het onvoorspelbare weer in 2022 zorgde voor een grillig verloop van het aspergeseizoen. Hetzelfde gold voor bladgewassen: een goede start, een zwak middenstuk en een beter seizoenseinde. Het verhaal van prei en bloemkool is er één met twee gezichten: zowel wat betreft aanvoer als prijsvorming was het een jaar met ups en downs voor deze gewassen. De heropleving in de witlofmarkt in het najaar kon de slechte marktsituatie van januari tot midden augustus niet meer goedmaken.

Voor zachtfruit was 2022 op kwaliteitsvlak een stuk beter dan 2021, schrijft BelOrta. De verhouding tussen vraag en aanbod was redelijk goed in evenwicht tijdens het Belgisch seizoen. Dat resulteerde in een relatief constante prijsvorming.


Hoge bewaarkosten hardfruit

Voor hardfruit ligt het verhaal anders: BelOrta noemt het hardfruitseizoen een uitdaging door de grote oogstvolumes in heel Europa en de enorm toegenomen bewaarkosten die ervoor zorgen dat het product sneller in de markt wordt gezet en daardoor minder verspreid wordt aangeboden. Dat is funest voor de prijsvorming. Ook de oorlog in Oekraïne en de dure transportkosten hebben gevolgen voor de export van hardfruit.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel in het hardfruit, benadrukt BelOrta: Conference-peren bestendigen hun goede kwaliteitsimago en vinden steeds meer nieuwe eindbestemmingen. Daarbij groeien de bestaande markten door. Het appeljaar is wel moeilijk door te grote Europese producties. Bij de oogst afgelopen herfst zijn diverse Belgische partijen direct voor verkoop aangeboden om de hoge bewaarkosten te ontlopen. Dat zorgde voor een stevige druk op de prijsvorming.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer