5 vragen over vrij worden van virusziekte PRRS

De Coalitie Vitale Varkenshouderij (Coviva) wil Nederland in 2050 volledig vrij hebben van de virusziekte PRRS. Varkenshouders willen dat liever sneller voor elkaar hebben, bleek tijdens de Kennissessie 'Doelgericht samenwerken naar PRRS-vrij'.

5+vragen+over+vrij+worden+van+virusziekte+PRRS
© Koos Groenewold

Waarom moet de sector PRRS-vrij worden?

Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome (PRRS) zorgt voor vruchtbaarheids- en luchtwegproblemen. Bovendien is het nadelig voor het afweersysteem van het varken, waardoor het dier gevoeliger is voor andere ziekteverwekkers. De kosten zijn voor de Nederlandse varkenssector naar schatting 100 tot 150 miljoen euro per jaar.


Waarom is voor 2050 gekozen?

Het uitbannen van PRRS is niet eenvoudig. Bedrijven die vrij zijn van de ziekte raken geregeld weer besmet. Het heeft ook twintig jaar geduurd om de ziekte van Aujeszky uit Nederland te krijgen, terwijl dat gemakkelijker was omdat er een markervaccin voor bestaat. Coviva noemt 2050 wel de uiterlijke datum.


Varkenshouders willen toch sneller?

De Limburgse varkenshouders Hennie Korten uit Heibloem en Mark Tijssen uit Roggel gaven tijdens de kennissessie op 24 januari duidelijk aan dat 2050 wat hen betreft te laat is. Ze stellen dat je alleen met gezonde varkens efficiënt kunt produceren. En PRRS zorgt niet alleen direct, maar ook indirect voortdurend voor problemen. Niet alleen PRRS moet verdwijnen van hun bedrijven, dat geldt ook voor andere dierziekten. Die brengen nu eenmaal te veel kosten met zich mee.


Hoe kan PRRS verdwijnen uit Nederland?

Volgens onder andere dierenarts Herman Prüst van Boehringer Ingelheim kan een varkensbedrijf in een half jaar tot een jaar vrij zijn van PRRS. Dat kan via depop-repop – het afvoeren van alle dieren en herbevolken met PRRS-vrije varkens – of 'load-close-homogenize'. Daarbij gaat een bedrijf een half jaar op slot en wordt het door vaccinatie vrij van het veldvirus.

Daarbij is wel een heel strikte externe en interne bioveiligheid noodzakelijk, zoals ook HyCare-coach Mart Klijn van The Schippers Group vertelde tijdens de kennissessie. Maar het probleem is het vrij blijven van PRRS.


Dus er is meer nodig?

Ja, het is volgens Korten en Tijssen noodzakelijk om samen met collega-varkenshouders in de regio te komen tot een regionale aanpak. Anders raakt een PRRS-vrij bedrijf weer besmet, doordat de ziekte overwaait van het ene naar het andere bedrijf of bijvoorbeeld via transport van besmette varkens, mest of kadaverafvoer. Dat is ook waarom het tot nu toe maar een paar bedrijven lukt om echt PRRS-vrij te blijven.

Met een goede bioveiligheid en een regionale aanpak verwachten de varkenshouders dat de sector over tien jaar toch heel ver op weg moet zijn naar een PRRS-vrij Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer