Onderzoekers: kans op virusverspreiding via varkensvoer nihil

De belangrijkste risicofactoren bij de verspreiding van virusaandoeningen als PRRS of PED in de varkenshouderij zijn niet het voer, maar lokale transmissies, dierverplaatsingen, veewagens en voerwagens. Deze vier factoren kunnen volgens Amerikaans onderzoek 94 procent van de nieuwe uitbraken bij varkensbedrijven in varkensdichte gebieden verklaren.

Onderzoekers%3A+kans+op+virusverspreiding+via+varkensvoer+nihil
© Peter van Houweling

Dat wijst Amerikaans onderzoek van North Carolina State University uit. Onderzoekers van deze universiteit deden het onderzoek in samenwerking met het Institute for Feed Education and Research, North American Renderers Association (verwerkers van destructiematerialen) en North American Spray-Dried Blood and Plasma Producers (bloedplasmaproducenten).

Elke beweging binnen de varkensvleesproductieketen brengt risico's voor de verspreiding van virusaandoeningen met zich mee. De onderzoekers hebben in kaart gebracht welke potentiële risico's er zijn en welke het belangrijkste zijn.

Daarom is een jaar lang gedetailleerd gekeken naar nieuwe uitbraken van PRRS en PED (besmettelijk virusdiarree) bij varkensbedrijven. De gegevens werden met een model verwerkt en vervolgens de meest waarschijnlijke risicofactor die verantwoordelijk was voor elke ziekte-uitbraak vastgesteld.


Risicofactoren

Daaruit bleek dat gemiddeld 94 procent van de ziekte-uitbraken toegeschreven kan worden aan de vier risicofactoren. De eerste is lokale transmissie doordat bedrijven dichtbij elkaar gelegen zijn. Het verplaatsen van varkens tussen bedrijven is een tweede risicofactor.

Daarna komen de voertuigen die dieren tussen boerderijen verplaatsen en wagens die op het erf komen om voeders af te leveren. Het nemen van de juiste biosecuritymaatregelen rondom het afleveren van dieren en voeders hebben daarom een grote impact op terugdringen van de verspreiding van PRRS en PED tussen bedrijven.

Uit het onderzoek bleek dat de opname van ingrediënten van varkensoorsprong niet tot de gebeurtenissen met een hoog risico behoorde om PRRS of PED te verspreiden. De onderzoekers concludeerden dat zulke voedermiddelen niet als significante oorzaak van ziekte-uitbraken hebben geleid, meldt National Hog Farmer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer