Limburg kan Rockwool niet tot reductie ammoniakuitstoot dwingen

Provincie Limburg ziet vooralsnog geen mogelijkheden om steenwolfabrikant Rockwool in Roermond te dwingen tot het verminderen van de uitstoot van ammoniak. De provincie wacht landelijk beleid af, dat vrijdag gepresenteerd zou worden, maar volgens de provincie twee weken vertraging oploopt.

Limburg+kan+Rockwool+niet+tot+reductie+ammoniakuitstoot+dwingen
© ANP

'Dat neemt niet weg dat wij van Rockwool verwachten dat zij hun milieubelastende emissies sterk gaan verminderen, waardoor onder andere een wezenlijke bijdrage aan het oplossen van het stikstofprobleem wordt geleverd. Daarbij spreken wij nogmaals de hoop uit dat het Rijk met scherpe en afdwingbare sectordoelen komt voor de industrie', aldus Gedeputeerde Staten van Limburg in antwoord op vragen van de Statenfracties van SP, Partij voor de Dieren en de PvdA.

Rockwool staat op nummer 1 van de top 100 van ammoniakuitstoters in Nederland en de fabriek ligt bovendien pal naast het kwetsbare natuurgebied De Meinweg. De partijen willen weten waarom Rockwool niet wordt gedwongen tot maatregelen om de uitstoot terug te dringen. Vijf jaar praten zou niet geleid hebben tot daadwerkelijke resultaten om onder meer ammoniakuitstoot terug te dringen. Gedeputeerde Staten erkennen dat vijf jaar een lange tijd is, maar het zou gaan om een complexe materie.


Wezenlijke bijdrage

Wel verwachten de Staten naar eigen zeggen van Rockwool een wezenlijke bijdrage aan het oplossen van het stikstofprobleem. 'In de loop van 2022 zijn wij, aanvullend op de reeds bestaande gesprekken, gestart met gesprekken met Rockwool om tot emissieverlaging te komen. Dit heeft er onder andere al toe geleid dat wij Rockwool in november 2022 verplicht hebben te onderzoeken hoe de emissies van ammoniak te verminderen zijn. Een vergelijkbaar proces is voor fenol eveneens al in gang gezet.'

Boeren blokkeerden in juli vorig jaar de hoofdingang van de fabriek in Roermond. Zij waren er niet over te spreken dat het Rijk hen wel aanspreekt op stikstofuitstoot en Rockwool ongemoeid laat. In november is stikstofminister Christianne van der Wal op bezoek geweest bij Rockwool.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer