Veehouder Peeters: 'Economisch tij zet idee van hooimelk tijdelijk on hold'

Kees Peeters uit Kessel won in 2021 de eerste editie van de Dutch Dairy Challenge met zijn idee over 'Met hooi betere melk'. De Limburger blikt terug op de challenge en wat het hem heeft opgeleverd.

Veehouder+Peeters%3A+%27Economisch+tij+zet+idee+van+hooimelk+tijdelijk+on+hold%27
© Nieuwe Oogst

Met welk idee won u in 2021?

'Door het voeren van hooi van eigen bodem streef ik naar een hogere gezondheid en langere levensduur van de koeien. Ik zou de leeftijd van de veestapel met een jaar willen verhogen. Ik zie dit als een kans voor de toekomst van de sector.

Ik heb nieuwe kennisbronnen ontmoet, dat leverde inzichten op voor de toekomst

Kees Peeters, melkveehouder in Kessel

'Door de mais te vervangen door hooi, oogst ik meer eiwit van eigen land, heb ik minder bewaarverliezen en heb ik een betere benutting van eiwit van eigen gras. Hiermee vervang ik soja, waardoor ik bijdraag aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Bijkomend voordeel is dat er een opener landschap ontstaat met meer biodiversiteit doordat ik geen mais meer teel.'


Wat is er gebeurd sinds vorig jaar?

'Het was een drukke periode waar ik veel van heb opgestoken. Veel boeren zijn verbredend bezig, maar de hooimelkmethode is redelijk uniek. Het was interessant om veel mensen te ontmoeten en over ideeën en gedachten te wisselen. Ik heb nieuwe kennisbronnen ontmoet en dat heeft me inzichten en contacten opgeleverd voor de toekomst.

'Maar eerlijk gezegd weerhoudt het economisch tij van dit moment mij ervan om het idee verder uit te werken. Ik heb het even geparkeerd. Mijn droom is hooimelk als Limburgs streekproduct.'


Wat had u het liefst al wel gedaan?

'Om hooi in te passen in de bedrijfsvoering is een hooidrooginstallatie nodig. Hiervoor moet de schuur worden verbouwd. De uitwerking en aanvraag voor deze investering staan nu even stil, want ik ben ervan overtuigd dat de consument de hoge prijs voor hooimelk nu niet wil of kan betalen. Ik durf het in deze markt nog niet aan om de plannen door te zetten.'


Waar bent u wel mee bezig?

'Met een groep Limburgse melkveehouders werken we in het kader van de stikstofproblematiek aan 'meten is weten' met sensoren in de stal.

'We proberen zo subsidiebronnen aan te boren, maar dat heeft niets met de Dutch Dairy Challenge te maken. Mijn idee is niet van de baan, integendeel, maar de tijd is nu nog niet rijp voor een verdere uitwerking.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer