Tot wel 50 procent minder gras geoogst dit jaar

Vanwege de droogte dreigt er een ruwvoertekort voor melkveehouders. Er is tot wel 50 procent minder gras geoogst. Ook de maisopbrengsten vallen tegen.

Tot+wel+50+procent+minder+gras+geoogst+dit+jaar
© Thierry Schut

Op veel melkveebedrijven blijven de koeien op stal en is de voorjaarskuil al geopend, zoals bij Max Lobel en Marijke Rijnsburger in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude. 'In de middag gaan de koeien het land in, maar daar is de grasopname niet hoger dan 1 tot 1,5 kilo droge stof per koe per dag. De rest nemen ze op in de stal', zegt Rijnsburger.

Het jaar 2022 gaat de boeken in als een jaar met een uitzonderlijk lage grasoogst. 'In het oosten hebben boeren tot 50 procent minder gras binnengehaald dan in normale jaren', zegt Martin Keuper, melkveespecialist bij ForFarmers.


Paniek

De eerste en tweede snede waren overal van goede kwaliteit. Keuper schat de totale opbrengst daarvan voor Oost-Nederland op 5 tot 6 ton droge stof. 'Maar na het voorjaar is er nauwelijks nog gras bij gekomen.' Ook de maisopbrengst leidt onder de droogte. 'Sommige boeren raken nu een beetje in paniek.'

In het veenweidegebied kun je in oktober nog wel een dunne snede oogsten

Floré Mulder, adviseur bij ABZ De Samenwerking

Ook Floré Mulder, adviseur bij ABZ De Samenwerking, maakt zich zorgen over de ruwvvoervoorraad. Zeker in het weidegebied is er na de eerste en tweede snede (totaal circa 7 ton droge stof) minimaal gemaaid. Mulder schat dat er tot nu toe 30 procent minder gras is geoogst.

'We adviseerden onze melkveehouders om elke vier weken te maaien om de zode fris te houden en hergroei te stimuleren. Maar dat waren slechts opbrengsten van 1 ton droge stof per hectare', zegt de adviseur. Volgens hem is de huidige situatie anders dan in 2018, want toen lag er op veel bedrijven nog een aardige ruwvoervoorraad.


Vooral in oosten en zuiden

Leo Tjoonk, teamleider ruwvoer bij Agrifirm, schat dat de gemiddelde grasopbrengst dit jaar 25 procent lager ligt. 'In het noorden was het minder droog. Daar is 15 procent minder geoogst. Maar in het oosten en zuiden is er gemiddeld 30 procent minder binnengehaald.' De maisopbrengst schat hij op 10 tot 20 procent lager en het zetmeelgehalte rond de 340 tot 360 gram.

Tjoonk ziet de ruwvoervoorraad overal snel slinken. Veel boeren houden de koeien op stal en voeren de voorjaarskuil. Hij hoort dat de maisprijzen al flink oplopen. 'Die gaan naar 2.500 tot 3.000 euro per hectare en voor ingekuilde mais wordt al 100 euro per ton betaald.'


Conditie

Of veehouders nog een snede kunnen oogsten, hangt af van de conditie en droogtegevoeligheid van het grasperceel. Mulder verwacht dat in het veenweidegebied in oktober nog wel een snede van 1,5 tot 2 ton droge stof per hectare kan worden geoogst.

Keuper ziet het somber in voor droge zandgronden. Op beschadigde percelen groeit niet meer veel gras. 'Ik adviseer om het maisland na de oogst in te zaaien met gras. In het voorjaar kun je dan mais zaaien op je slechte graspercelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer