LTO: strengere derogatieregels onuitvoerbaar en onacceptabel

Update: LTO Nederland vindt een aanscherping van de derogatieregels totaal onuitvoerbaar en onacceptabel. Volgens de belangenbehartiger wordt het overgangsjaar 2023 voor afbouw van de derogatie ingetrokken.

LTO%3A+strengere+derogatieregels+onuitvoerbaar+en+onacceptabel
© Twan Wiermans

Landbouwminister Piet Adema maakte vrijdagmiddag de strengere regels bekend na ingrijpen door de Europese Commissie. 'Blijkbaar bemoeit Brussel zich tot op de vierkante meter met onze landbouw. Maar de politiek mag van boeren in deze tijden niet vragen om reeds ingezaaide gewassen weer om te ploegen vanwege doorgeschoten regelgeving', reageert LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak.


LTO Nederland zal de strengere derogatieregels op 'juridisch iedere mogelijke manier' aanvechten. Adema heeft in goed overleg met Brussel onderhandeld over één overgangsjaar, voordat de strengere regels ingaan over land- en mestgebruik in de akkerbouw, stelt de organisatie.


Gewas vernietigen

Met de aanscherping moeten veel akkerbouwers gewassen die ze hebben ingezaaid vernietigen. Het gaat vooral om bufferstroken waar boeren nu alsnog op stroken van 3 meter breed hun gewassen weg moeten halen, verwacht LTO. Dat zou het verlies van 50.000 hectare bebouwde grond en een strop van mogelijk 30 miljoenen euro betekenen.

De vraag is volgens de belangenbehartiger welk probleem hiermee wordt opgelost. Gewassen als wintertarwe, winterprei of bloembollen zitten al stevig in de grond. Van der Tak is 'verbijsterd' dat de Europese Commissie dit van de Nederlandse landbouw vraagt. 'Dit gaat niet meer over regelgeving, maar ronduit over regelrancune. Het is doorgeschoten en ik vind het niet alleen onuitvoerbaar, maar ook immoreel.'


NAJK: bureaulogica slaat nergens op

NAJK is 'enorm boos' over de gang van zaken. 'Brussel geeft Nederland nul ruimte voor een fatsoenlijke invoering van mestregels die recht doet aan onze boerenpraktijk. Deze bureaulogica slaat nergens op en is onacceptabel', reageert NAJK-bestuurder Roy Meijer.

Volgens Meijer is langetermijnbeleid nodig. 'Weer houdt beleid geen stand. Dit wekt frustratie, vermindert het vertrouwen en maakt een ieder moedeloos. We moeten kunnen bouwen op beleid. Wijzigingen in eerder gecommuniceerd of gevoerd beleid, doet afbreuk daaraan. We kunnen niet op deze manier zo doorgaan', geeft hij aan.


Verbolgen

Ook andere land- en tuinbouworganisaties zijn verbolgen over de aanscherping van de derogatieregels. Bart Kemp, voorman van Agractie, noemt het 'onbestaanbaar dat boeren opnieuw de dupe dreigen te worden van Brussels gedram'. 'Het is tijd dat minister Adema een vuist maakt tegen Brusselse dwang én het Kabinet beloftes aan boeren gaat nakomen. Aanstaande maandag bij de vergadering van de hoofdtafel Landbouwakkoord in Zaltbommel zullen we hierover harde noten kraken. Het heeft geen enkel nut te onderhandelen over de lange termijn als zaken voor de korte termijn niet worden opgelost.'

Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever houdt rekening met nieuwe acties. 'Ik lees woedende reacties van boeren in onze chatgroepen. Het lijkt wel of landbouwminister Piet Adema tegen de landbouw is. De plannen van Adema zijn vaag, dus we moeten maar even kijken wat hij precies bedoelt', aldus Van den Oever in een eerste reactie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer