Monsters voor derogatie vanaf 2023 maximaal 5 hectare

De regels voor bemonstering voor derogatie zijn per 1 januari 2023 gewijzigd. Dat meldt Eurofins Agro. De laboratoriumorganisatie verzorgt voor boeren de monstername en analyse van de gehaltes in de bodem.

Monsters+voor+derogatie+vanaf+2023+maximaal+5+hectare
© John Claessens

Deze eis wordt in de loop van dit jaar met terugwerkende kracht opgenomen in de Meststoffenwet. Voor een perceel dat groter is dan 5 hectare, is het nodig om een extra monster te nemen. Voor bijvoorbeeld een perceel van 8 hectare moeten voortaan twee monsters worden genomen. Monsters die voor 31 december 2022 zijn genomen, blijven gewoon voor vier jaar geldig.

De regels gelden alleen voor boeren die de gegevens gebruiken om mee te doen aan de derogatie in 2023. De nieuwe regels gelden (nog) niet voor grondmonsters die worden gebruikt voor de fosfaatdifferentiatie. Hiervoor mag een perceel nog wel tot maximaal 20 hectare gestratificeerd worden bemonsterd in één monster.


Afbouw van derogatie

De derogatie op mest wordt de komende jaren afgebouwd. Vanaf 2023 mag er elk jaar minder mest worden uitgereden. De belangrijkste veranderingen voor 2023 zijn dat er voor percelen in Natura 2000-gebieden of grondwaterbeschermingsgebieden geen derogatie meer wordt verleend. Er mag ook geen mest meer worden uitgereden langs sloten, vaarten of kanalen.Het is nog niet bekend wanneer de aanmelding voor derogatie voor 2023 start. Eerst wordt onderzocht voor welke gebieden een lagere derogatienorm geldt. Mogelijk wordt vanaf 2024 ook voor gebieden rondom Natura 2000 geen derogatie meer verleend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer