Brussel tikt Adema op vingers: derogatieregels worden toch strenger

Landbouwminister Adema maakt vanmiddag een aanscherping van de nieuwe derogatieregels bekend. Hij is op de vingers getikt omdat hij de afgesproken voorwaarden voor de derogatie in 2023 volgens Brussel te soepel heeft geïnterpreteerd.

Brussel+tikt+Adema+op+vingers%3A+derogatieregels+worden+toch+strenger
© Dirk Hol

De derogatiebeschikking bevat een verplichting tot de aanleg van bufferstroken per 1 januari 2023. In december liet Adema nog weten dat hij 'rekening wil houden met de landbouwpraktijk' en daarom de verplichting pas een jaar later van kracht wilde laten worden. Toen dit bekend werd was voor veel boeren het seizoen immers al begonnen en op die manier zou er lucht ontstaan voor de agrarisch ondernemers.

Brussel reageert hiermee op de Kamerbrief 'Diverse onderwerpen mestbeleid' van 2 december 2022. Volgens de Europese Commissie heeft Nederland de afspraken die zijn gemaakt in september te vrij en ruimhartig geïnterpreteerd. Daarom komt Adema nu alsnog met een aanscherping.


Insiders noemen de door Brussel opgelegde aanscherping 'een vervelend moment' voor boeren. Met name voor akkerbouwers heeft het besluit ongunstige gevolgen, verwachten zij. Vanuit de sector klinken vooruitlopend op de Kamerbrief geluiden dat het 'onbespreekbaar en onhaalbaar' is dat onder druk van Brussel wordt teruggekomen op eerdere afspraken waar in de sector rekening mee is gehouden.

Adema komt vanmiddag na de ministerraad met een Kamerbrief. Hij woont zelf de ministerraad bij. De landbouwminister is vrijdagochtend vroeg hiervoor teruggekeerd uit Berlijn waar hij het Holland Paviljoen zou openen op de Grüne Woche. Stikstofminister Christianne van der Wal neemt hem nu waar op de beurs.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer