Van der Tak: 'Onbehoorlijk bestuur vanuit Brussel'

Het toch al lage en broze vertrouwen van de Nederlandse boer wordt opnieuw ernstig aangetast als gevolg van het vervroegd invoeren van nieuwe derogatieregels. Dat zegt LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak.

Van+der+Tak%3A+%27Onbehoorlijk+bestuur+vanuit+Brussel%27
© Dirk Hol

De voorzitter verwijt dit niet landbouwminister Piet Adema, die volgens hem er alles aan heeft gedaan om op te komen voor het Nederlands landbouwbelang. 'Dit is een gevolg van Brusselse politiek. Het is onbehoorlijk bestuur. Wij onderzoeken dan ook of wij juridische stappen kunnen ondernemen richting Brussel om de schade die boeren hierdoor lijden te verhalen. Dat denken wij te kunnen doen op basis van het verdrag voor de Rechten van de Mens. Want dit is niet billijk en niet redelijk.'


Volgens Van der Tak komen boeren in de problemen als gevolg van onbetrouwbaar overheidsbeleid. 'Dit terwijl 2023 eigenlijk een leerjaar zou zijn. De sector had zicht op een overgangsperiode, dat wordt nu zomaar van tafel geveegd. Hier zijn Nederlandse boeren niet op voorbereid.'


Meerdere sectoren

De voorzitter van LTO Nederland ziet dat het naar voren halen van nieuwe regelgeving en het toevoegen van nieuwe regels niet alleen melkveehouder raakt, maar ook akkerbouwers, vollegrondgroentetelers en bloembollentelers. 'Dit gaat de sector miljoenen euro's kosten.'

De juridische stap die LTO Nederland wil gaan zetten gaat boeren en tuinders dit jaar niet meer helpen, geeft Van der Tak toe. 'Maar we willen wel een heel helder signaal afgeven. Dit is voor ons over een grens en hiertegen komen wij in het verweer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer