Project 'Ferder met eiwitrijke gewassen van dichtbij' van start

Het project 'Ferder met eiwitrijke gewassen van dichtbij' gaat van start en duikt in de potentie van fermentatie. Vandaar de F in verder. Doel van de kartrekkers is om lokaal geteelde bonen op een innovatieve wijze via fermentatie te verwerken en in de markt te zetten.

Project+%27Ferder+met+eiwitrijke+gewassen+van+dichtbij%27+van+start
© Job Hiddink

De uitkomsten van de pilot worden ingezet als inspiratiebron om tot een beter businessmodel te komen voor eiwitgewassen uit de regio. Binnen het project wordt lokaal geteelde lupine als testcase gebruikt.

Boeren, verwerkers en aanbieders zoals cateraars werken samen om een innovatief product te ontwikkelen op basis van kansen in de markt: een vegetarische en plantaardige smeerkaas, verkregen via fermentatie. Het project moet ook bijdragen aan de kennisontwikkeling rondom fermentatie van de peulvruchtenverwerker.


Deelnemende partijen

De deelnemende partijen in het project zijn Smaakpark Ede, Lekker Lupine, Ekoboerderij de Lingehof en initiatiefnemers Regio Foodvalley, Foodvalley NL en Proeflab Wageningen. Ook provincie Gelderland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn bij het project betrokken.


Op 14 juli 2022 ondertekenden 56 organisaties de Bean Deal, ofwel de Green Deal Eiwitrijke Gewassen. Regio Foodvalley en Foodvalley NL ambiëren om met regionale partijen lokale ketens te versterken en plantaardige voedselproductie en consumptie te versnellen.

Renze Brouwer, projectmanager Nationale Eiwitstrategie bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: 'Ik ben blij dat ondertekenaars van de Bean Deal concreet invulling geven aan de grote voedselopgave om eiwitgewassen van Nederlandse bodem op innovatieve wijze te verwaarden', meldt hij op de website van Regio Foodvalley. 'Dit project is hier een mooi voorbeeld van.'


Webinar Telen met data: dit zijn de laatste ontwikkelingen

In de land- en tuinbouw wordt steeds meer gewerkt met digitale tools. Harde data helpen boeren en tuinders betere beslissingen te nemen. Maar sluiten oplossingen aan bij de praktijk, welke oplossingen zitten in de pijplijn en welke valkuilen komen we als sector tegen? In dit webinar van Nieuwe Oogst en Bayer gaan verschillende experts in op deze vragen. Aanmelden kan hier: Telen met data: dit zijn de laatste ontwikkelingen, 25 januari van 19.30 tot 20.30 uur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer