CDA en ZLTO pleiten voor vliegende brigade om drugsafval op te ruimen

Het CDA en ZLTO pleiten voor een vliegende brigade om drugsafval op te ruimen. CDA-Kamerlid Anne Kuik heeft Kamervragen gesteld aan minister Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid.

CDA+en+ZLTO+pleiten+voor+vliegende+brigade+om+drugsafval+op+te+ruimen
© William Hoogteyling

Femke van de Plas, vertrouwenspersoon veilig buitengebied bij ZLTO, beschreef op 13 januari in het radioprogramma Het Misdaadbureau van WNL de problemen die drugsafvaldumpingen veroorzaken. Boeren en tuinders moeten nu zelf op zoek naar een saneringsbedrijf als zij dergelijk afval vinden op hun bedrijf. Zij moeten de kosten zelf voorfinancieren en allerlei formulieren invullen en bewijsstukken aanleveren.

Het gaat bij drugsdumpingen al snel om vele duizenden euro's. Juist dit vele regelwerk weerhoudt boeren soms van het melden van de dumping.


Van de Plas deed daarbij ook het voorstel om te komen tot een vliegende brigade die boeren en tuinders kunnen bellen als zij drugsafval op hun grond aantreffen. Ze zouden dan een veegbrigade kunnen inschakelen die het opruimen overneemt en de betaling ervan regelt. 'Dit is van belang voor een veilig buitengebied, een effectievere aanpak van criminele drugsnetwerken en de gezondheid van onze boeren en tuinders', zegt de vertrouwenspersoon veilig buitengebied.


Natuurschade

Kuik reageerde in dezelfde uitzending op Van de Plas. Zij gaf aan dat zij hierover Kamervragen ging stellen aan de minister van Justitie en Veiligheid. Dat heeft zij maandag gedaan. Het CDA constateert dat het vele regelwerk dat onschuldige particulieren hebben aan het melden en laten opruimen van drugsafval van criminelen een drempel vormt om aan de bel te trekken. Daardoor blijft schade aan de natuur en aan waterwingebieden bestaan.

Ook geeft het CDA-Kamerlid aan dat een vliegende brigade eraan kan bijdragen dat gedupeerden sneller en vaker aan de bel durven te trekken als zij te maken krijgen met drugsafvaldumpingen op hun terrein. Bovendien verwacht ze dat de natuur sneller kan herstellen en dat de politie een beter inzicht krijgt in het aantal drugsafvaldumpingen.

Kuik wil weten of de minister deze visie op de problematiek deelt en of zij zich herkent in de geschetste problemen. Daarnaast vraagt het CDA-Kamerlid of de minister bereid is om met provincies en waterschappen met betrokken organisaties in gesprek te gaan over het oprichten van een vliegende brigade voor gedupeerden van drugsafvaldumpingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer