Akkerbouwers en melkveehouders richten Carbon Coöp op

Akkerbouwers en melkveehouders willen op duizenden hectares gezamenlijk CO2 vastleggen en de uitstoot van CO2 reduceren. Zij zijn van plan om hiermee CO2-certificaten te genereren en in eigen beheer te verhandelen, te beginnen in Noord-Nederland. Boerencoöperatie Carbon Coöp telt nu bijna 65 leden in Friesland, Noord-Holland, Flevoland en Groningen.

Akkerbouwers+en+melkveehouders+richten+Carbon+Co%C3%B6p+op
© Koos van der Spek

Carbon Coöp is de eerste Nederlandse coöperatie van akkerbouwers en melkveehouders die met inspanningen ten gunste van CO2-reductie een eigen verdienmodel nastreeft, stellen de Friese akkerbouwer Pieter Vogels en melkveehouder Henk Bles. De boerencoöperatie wil volledig transparant zijn, betogen zij.

'Wij zijn in staat om de inkomsten bij de boer, de eigenaar van de certificaten, te houden. Wanneer het vanuit de keten of overheid wordt opgelegd, is het lastiger om te zien hoeveel geld er waar blijft hangen', stellen de ondernemers.


Tarwe in voerspoor

Bovendien zien de initiatiefnemers voordelen in de samenwerking tussen akkerbouwers en melkveehouders om CO2 te reduceren. Zo kijkt de coöperatie ook naar andere mogelijkheden voor het verkleinen van de CO2-footprint dan de al bestaande methodes zoals via blijvend grasland en hennepteelt. Te denken valt aan bijvoorbeeld CO2-reductie met tarwe in het voerspoor. Dat laat Carbon Coöp doorrekenen.

Het streven is om de certificaten zoveel mogelijk in de keten te houden

Henk Bles, melkveehouder in Leeuwarden

Daarna zal Stichting Nationale Koolstofmarkt, die de certificaten borgt, het plan beoordelen.


Overleg met andere partijen

Het coöperatiebestuur is onder andere in gesprek met de verwerkende industrie over verkoop van de certificaten. 'Ook de zuivel kijkt hoe ze de CO2-uitstoot naar beneden kan brengen. Daar hebben zij boeren voor nodig', stelt Bles.

Het bestuur praat bovendien met andere partijen over samenwerking zoals de coöperatie Agricycling. Zij wil met het verwerken van reststromen een betere bodemstructuur opbouwen waardoor meer CO2 wordt vastgelegd.


In eigen beheer

Streven van Carbon Coöp is om de carboncertificaten zoveel mogelijk in de keten te houden, benadrukt de melkveehouder. 'Het is niet onze bedoeling om een paar duizend certificaten aan Tata Steel te verkopen. Zeker als dat bedrijf dan kan doorgaan en een fabriek in de keten noodgedwongen moet stoppen omdat het te veel CO2 uitstoot.'


De bestuursleden verwachten in de loop van dit jaar de eerste certificaten te kunnen verhandelen. 'Verkoop van CO2-certificaten wordt rendabel. Waar een ton CO2 eerder 20 euro opleverde, is dat nu al 100 euro', zegt Vogels. Ook regelgeving vanuit Brussel zal meer en meer over het reduceren van CO2 gaan, verwacht hij. 'Als wij niets doen, dan wordt het ons opgelegd. Dat willen wij voor zijn.'

Dat CO2 het nieuwe goud is, weerspreekt de akkerbouwer. 'De maatschappij verlangt van ons dat wij zorgen voor een afname van CO2 in de atmosfeer en een betere bodemvruchtbaarheid. Wij willen hiermee ons steentje bijdragen aan een betere toekomst.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer