Strengere klimaatregels gelden straks ook voor boeren van buiten EU

De EU-lidstaten en het Europees Parlement zijn het eens geworden over een nieuwe CO2-heffing op de import van milieuschadelijke producten. Die geldt eerst alleen voor de aluminium-, staal- en kunstmestsector en de waterstofindustrie, maar over een paar jaar mogelijk ook voor de import van landbouw- en voedselproducten.

Strengere+klimaatregels+gelden+straks+ook+voor+boeren+van+buiten+EU
© Twan Wiermans

Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) verplicht niet-EU-bedrijven om te betalen voor hun eigen CO2-uitstoot, net zoals Europese bedrijven dat nu al moeten doen. Deze 'milieucorrectie' aan de grens zorgt ervoor dat import niet goedkoper is dan milieuvriendelijke Europese producten.

'Willen buitenlandse bedrijven met hun producten onze markt op? Dan ook volgens onze klimaatregels', zegt de Nederlandse Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) die namens het Europees Parlement de onderhandelingen leidde. 'Met deze richtlijn gaat de vervuiler echt betalen en stimuleren we de rest van de wereld om ook klimaatvriendelijker te worden.' Eerder werden de lidstaten het al eens over deze regeling.


Afgeleide producten

De eerste drie jaar is het nieuwe stelsel gericht op enkele grote industrieën, zoals staal, aluminium of kunstmest. Rond 2026 moet de 'milieucorrectie' ook gaan gelden voor afgeleide producten, zoals de import van auto's of van met kunstmest verbouwde granen.

De nieuwe richtlijn moet niet alleen zorgen voor een gelijk speelveld voor het bedrijfsleven. De EU-landen werken al enige tijd aan 'spiegelclausules' in handelsverdragen: de milieunormen die de EU aan eigen bedrijven oplegt moeten ook gaan gelden voor niet-EU-bedrijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer