Veehouders in Alblasserwaard gaan CO2 reduceren met pompgestuurde waterinfiltratie

Melkveehouders in de Alblasserwaard verwachten met de aanleg van 500 hectare pompgestuurde waterinfiltratie de uitstoot van CO2 jaarlijks met ongeveer 2.500 ton te verminderen. Het zou gaan om ongeveer 3 procent van de provinciale doelstelling.

Veehouders+in+Alblasserwaard+gaan+CO2+reduceren+met+pompgestuurde+waterinfiltratie
© DIRK HOL

De kosten voor de aanleg en eventuele compenserende waterberging worden begroot op 6,5 miljoen euro. Dat blijkt uit het gebiedsplan veenweiden Ablasserwaard.

'De bodemdaling hier is met ongeveer 3 millimeter per jaar niet dramatisch, maar we moeten onze kop ook niet in het zand steken', vindt voorzitter Gerrit de Jong van LTO Noord-afdeling Alblasserwaard/Vijfheerenlanden.

Provincie Zuid-Holland kreeg twee jaar geleden 22 miljoen euro van het Rijk voor de aanpak van bodemdaling in de veenweidegebieden Krimpenerwaard, Alblasserwaard en Nieuwkoopse Plassen. Samen met onder andere provincie, gemeenten, het agrarisch collectief waterschap zijn de boeren nu tot een gebiedsplan gekomen.


Mooi maar duur

Het Agrarisch Jongeren Kontakt (AJK) is een van de betrokken partijen die meedacht over het gebiedsplan. Volgens Martijn den Besten van AJK-afdeling Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is de onderwaterdrainge een mooie oplossing om de CO2-uitstoot en daarmee de bodemdaling te verminderen. 'Het is heel duur. Nu we geld krijgen van de provincie is een goede aanleiding om ermee aan de slag te gaan. We vinden dat we het effect ook moeten meten. Monitoring hebben we daarom ook opgenomen in het plan.'

Naast de aanleg van drainage willen de boeren verder met bijvoorbeeld bodemmaatregelen om de klimaatdoelstellingen te halen. Hiervoor is 736.000 euro beschikbaar.


Ondergeschoven kindje

'Dat de bodem een ondergeschoven kindje is, is een wat groot woord. Maar we moeten hier wel mee aan de slag. We gaan niet wachten op de doelen van de overheid. Steeds boeren worden zich ervan bewust dat de bodem de basis is. Door onder andere de strengere bemestingsnormen raakt het ons steeds meer', geeft De Jong aan.

Jonge agrarische ondernemers moeten kansen pakken zodat ze kunnen blijven boeren, vindt Den Besten. 'Het is een supermooi landbouwgebied. Er moet ruimte zijn dat elk type bedrijf zijn eigen keuze kan maken. Met de 500 hectare maken we een begin om de CO2-uitstoot verminderen en we gaan aan de slag om de klimaatdoelstellingen te halen. Hierbij willen we de landbouw graag versterken, bijvoorbeeld door goede verkaveling. We moeten niet achteroverleunen, maar dat met zijn allen oppakken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer