Van der Wal in Lunteren: 'Heel veel kan straks in kalverhouderij niet meer'

'Tijdens het gebiedsproces zal duidelijk worden of er nog perspectief is voor de kalverhouderij op de Veluwe. Duidelijk is al wel dat er heel veel niet meer kan', weet stikstofminister Christianne van der Wal. Dat zei ze maandag tijdens een werkbezoek aan het kalverhouderijbedrijf van Jaap en Peter Kok in het Gelderse Lunteren.

Van+der+Wal+in+Lunteren%3A+%27Heel+veel+kan+straks+in+kalverhouderij+niet+meer%27
© dirk hol

De bedoeling was dat ook landbouwminister Piet Adema bij het werkbezoek aanwezig zou zijn, maar de minister moest op het laatste moment vanwege niet nader genoemde omstandigheden afhaken. 'Jammer', volgens kalverhouder Jaap Kok, die in Lunteren 1.280 kalveren houdt. 'We hopen dat hij binnenkort toch nog een keer komt, want over de kalverhouderij leven in Den Haag veel misverstanden.'

Zo gaf Adema volgens hem nog niet zo lang geleden aan dat de kalverhouderij een groot gat binnen de kringlooplandbouw vormt. 'Dat is pertinent onjuist. We hadden hem graag over de sector willen bijpraten.'


Stikstofproblematiek

Van der Wal liet zich wel uitvoerig bijpraten door Kok en zijn collega-kalverhouders Wim Brouwer en Kees van Herk. Het was voor het eerst dat ze een kalverhouderijbedrijf bezocht. Het gesprek na afloop van het stalbezoek ging vooral over de stikstofproblematiek, waarvoor deze minister verantwoordelijk is.

Zo sprak ze met Kok over wat het betekent om te moeten verplaatsen. De veehouder verplaatste zijn bedrijf namelijk tien jaar geleden vanuit Uddel naar Lunteren. 'De heer Kok heeft goed uitgelegd wat voor impact dat heeft op zijn bedrijf en gezin. Dat is wel iets dat ik meeneem bij volgende stappen', aldus Van der Wal.


Onduidelijkheid

Ook maakten de aanwezige kalverhouders duidelijk dat ze vooral last hebben van de voortdurende onduidelijkheid over waar het met de sector en de regio naar toe moet. 'Je weet niet welke beslissingen je moet nemen. Banken financieren voorlopig niet, alles ligt stil', aldus Van Herk.

Van der Wal gaf aan dat de doelen stap voor stap duidelijker worden tijdens de gebiedsprocessen. 'Ze zijn voor ieder bedrijf anders, het zal echt om maatwerk gaan. Het is niet zwart-wit.'


Afstand overheid en sector

Duidelijk is volgens Van der Wal wel dat er in de toekomst in de Gelderse Vallei en in de kalverhouderij ook heel veel niet meer kan, maar dat er wel iets kan op een andere manier. Van der Wal gebruikte daarbij de woorden natuuinclusief, natuurbeheer en extensiveren.

'Daar kunnen we als kalverhouders niet zo veel mee', was de reactie van Brouwer, die ook bestuurslid is van de LTO-vakgroep Kalverhouderij en voorzitter van de LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei. 'We zijn nu eenmaal een intensieve sector. Kalverhouders hebben vaak geen grond. Hoe wil je dan extensiveren of aan natuurbeheer doen? Dit laat dus goed zien dat er een afstand is ontstaan tussen de overheid en de sector.'


Veel misverstanden

Over de kalverhouderij bestaan meer misverstanden, vindt hij. 'De kalverhouderij is een vitale sector, die gekenmerkt wordt door een goede infrastructuur, waardoor binnen de keten wordt samengewerkt met voerleveranciers, slachterijen en mestverwerking.'

Zo staat de sector volgens hem bekend om de verwerking van reststromen uit de humane sector. 'Onze sector is wereldwijd toonaangevend,' voegt Van Herk als vicevoorzitter van de vakgroep daaraan toe. 'Krimp zou niet alleen het einde betekenen van individuele boerenbedrijven, maar ook dat we onder de kritische massa kunnen komen.'


Vooruitgang

Dat heeft volgens Van Herk op veel fronten gevolgen. In eerste plaats voor boeren zelf, maar ook voor toeleveranciers, de rest van de keten en voor de vooruitgang in de sector. 'Juist met die kennis hebben we diergezondheid en dierenwelzijn in de afgelopen jaren fors verbeterd.'

Dat betekent volgens Brouwer niet dat er in de komende jaren in zijn sector niks hoeft te gebeuren. 'Het aantal kalveren zal afnemen door natuurlijk verloop. Voor de veelal jonge kalverhouders die besluiten door te gaan, moet er een gezonde bedrijfsvoering met goed resultaat mogelijk zijn. Dat vraagt een gezamenlijke inspanning van ketenpartijen en overheid.'

De kalverhouderij wil daarbij zelf vooral inzetten op innovatie. 'Het bezoek van de minister heeft ons duidelijk gemaakt dat zij daar niet zo veel in ziet', aldus Van Herk.


Niet gerustgesteld

Het bezoek van Van der Wal heeft de kalverhouders niet gerustgesteld. 'Fijn en positief dat ze de tijd heeft genomen om hier naartoe te komen en te luisteren. We hebben echter niet de indruk dat er door dit bezoek veel zal veranderen in haar voornemens,' aldus Brouwer.

Ook zijn de boeren niet erg hoopvol over het Landbouwakkoord en de gebiedsprocessen. 'Deze coalitie krijgt politiek niet veel ruimte om tot een akkoord te komen', denkt hij. 'Voor de gebiedsprocessen is vertrouwen tussen sector en overheid nodig. Dat ontbreekt momenteel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer