Farmers Defence Force vangt bot bij rechter inzake uitstoot Jumbo Beilen

De rechtbank Noord-Nederland vindt dat provincie Drenthe niet op een handhavingsverzoek van Farmers Defence Force (FDF) hoeft in te gaan. Volgens de rechtbank zijn de leden van FDF geen direct belanghebbende als het gaat om de stikstofuitstoot van het Jumbo-distributiecentrum in Beilen.

Farmers+Defence+Force+vangt+bot+bij+rechter+inzake+uitstoot+Jumbo+Beilen
© William Hoogteyling

FDF vindt dat het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Beilen net als de meeste veehouderijen over een natuurvergunning moet beschikken. Het complex stoot namelijk ook stikstof uit, alleen al door het grote aantal vrachtwagens dat daar rondrijdt.

Omdat zo'n vergunning tot nu toe ontbreekt, vroeg FDF de provincie in 2021 om in te grijpen. Om dat verzoek kracht bij te zetten, bezette een aantal FDF'ers afgelopen zomer de toegangspoort van het distributiecentrum langs de A28 bij Beilen.


Natuurgebieden

Eerder had provincie Drenthe al laten weten dat FDF in haar ogen geen belanghebbende is. Volgens FDF onterecht, omdat volgens de actiegroep de agrarische bedrijven van hun leden door de activiteiten van Jumbo in de knel komen. Dit omdat de stikstofuitstoot vanuit het distributiecentrum op omliggende natuurgebieden de biodiversiteit bedreigt. Daarmee worden ook boerenbedrijven in de omgeving op achterstand gezet en met name de agrariërs die ook aan agrarisch natuurbeheer doen, betoogt FDF.

Volgens de rechtbank is er geen spraken van een direct geraakt belang. 'De primaire doelstelling van een agrariër is immers niet het het uitvoeren van natuurbeheer, maar het genereren van inkomen door middel van landbouw of veeteelt', stelt de rechtbank in de uitspraak. De rechter vindt daarom dat FDF geen recht heeft op een inhoudelijk behandeling van de kwestie of dat sprake is van schending van het verdrag van Aarhus, dat de Europese natuurbescherming regelt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer