Noord-Brabant: verdeling geld gebiedsaanpak evenredig met opgave

De verdeling van het geld voor de stikstof-, water- en klimaataanpak moet evenredig zijn met de opgave die de provincies in het landelijk gebied hebben. Daarvoor pleit de Noord-Brabantse stikstofgedeputeerde Erik Ronnes. 'Brabant staat voor een enorme opgave. De opgaven zijn niet in alle provincies even groot.'

Noord%2DBrabant%3A+verdeling+geld+gebiedsaanpak+evenredig+met+opgave
© Twan Wiermans

Noord-Brabant maakt op dit moment berekeningen bij de gebiedsplannen zodat de provincie 'een heldere en kloppende boodschap aan het Rijk kan meegeven'. Een eerste doorkijk maakt volgens Ronnes duidelijk dat het een 'hele opgave is om met de middelen en de capaciteit die nu in beeld zijn de doelen te halen'.

Provincie Overijssel presenteerde vorige week als eerste haar concept-Provinciaal Programma Landelijk gebied. Ze raamt de transitie op zo'n 5 miljard euro, hiervan zou 2 miljard euro nodig zijn voor uitkoop en extensivering van agrarische bedrijven, schat Overijssel. Een ronde langs andere provincies laat zien dat de aanpak verschilt.


Schouders eronder zetten

Alle provincies moeten uiterlijk 1 juli met een plan komen voor de natuur-, water- en klimaatopgave. Overijssel wil zo snel mogelijk starten, stelt een woordvoerder van de provincie. 'We zien dat we aan de bak moeten. Dan kun je beter meteen de schouders eronder zetten, anders kom je aan het eind tijd tekort.'

Op het moment dat je participatie vraagt van mensen, dan moet je hen er volgens de woordvoerder ook over informeren, zonder dat het meteen is uitgekristalliseerd. 'Wij hebben al veel ervaring met gebiedsprocessen, dat zorgt ervoor dat wij al een structuur hebben.' Woensdagmorgen debatteert de Provinciale Statencommissie over het document.


Andere aanpak Gelderland

Een andere provincie met een grote opgave is Gelderland. Die kiest voor een andere aanpak dan Overijssel, laat een woordvoerder weten. 'We hebben in de gebieden gevraagd wat de partijen willen. Dat stuk ligt nu in de inspraak. Voor dit soort grote en ingrijpende maatregelen heb je draagvlak nodig. Daarbij komt dat er nog veel onzekerheden zijn. Zo is er nog geen landbouwakkoord en zijn de klimaatdoelen nog niet helder.'

Provincie Flevoland start deze maand met een zogeheten uitvraag. Dat is een open uitnodiging aan alle relevante partijen om met ideeën, visies en concepten te komen voor de onderwerpen die in het Nationaal Programma Landelijk Gebied aan de orde komen of die zorgen voor meer perspectief voor de landbouw. De partijen hebben tot april de tijd om hun ideeën in te dienen. Een gedetailleerde begroting is er nog niet.


Nationaal Programma Landelijk Gebied

In Drenthe is de provincie bezig om de provinciale opgaven binnen het Nationaal Programma Landelijk Gebied per thema uit te werken. Volgens de provincie is het een groot probleem dat het nog steeds aan helderheid ontbreekt over de concrete doelstellingen.

'Ook de Kamerbrieven van 25 november 2022 bieden helaas nog niet op alle onderwerpen de duidelijkheid die wij nodig hebben. Dat zal waarschijnlijk ook gevolgen hebben voor de mate van uitwerking van de verschillende thema's in de eerste versie van het gebiedsprogramma', stelt de provincie in een toelichting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer