Overijssel wil uitvoering NPLG voorfinancieren, commissie eist onderbouwing

De Overijsselse gedeputeerde van financiën Eddy van Hijum (CDA) komt met meer onderbouwing over de voorfinanciering van 7,5 miljoen euro voor de uitvoering van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Leden van de Statencommissie Bestuur en Financiën vroegen hier woensdagochtend om tijdens het debat over het voorstel.

Overijssel+wil+uitvoering+NPLG+voorfinancieren%2C+commissie+eist+onderbouwing
© Nieuwe oogst

De miljoenen euro's zijn bedoeld voor de bouw van een programmaorganisatie, zoals het opstellen van het provinciaal programma, het uitwerken en uitvoeren van het perspectief voor de landbouw, de opzet van een goed data- en monitoringssysteem en het inhuren van expertise op het gebied van bijvoorbeeld natuur, water, sociale leefbaarheid en grond.

De provincie heeft 10 miljoen euro geraamd, voor dit jaar heeft de provincie nog 7,5 miljoen euro nodig.


Personeelskosten

Het gaat vooral om dekking van de personeelskosten. De personeelskosten voor de zes gebiedsprocessen komen uit op 1,35 miljoen euro. Externe experisie raamt de provincie op 1,5 miljoen euro De kosten voor het schrijven van de gebiedsplannen schat de provincie op 180.000 euro. Daarbovenop komen de expertise-eenheden, hiervoor is een bedrag van 2,5 miljoen euro nodig, verwacht Overijssel.

Volgens Van Hijum is een voorschot van de provincie noodzakelijk. Het blijft tot nu toe onduidelijk of het Rijk voldoende middelen beschikbaar stelt voor de deze uitvoeringskosten, geeft de provinciebestuurder aan. 'Formeel is nog niets aan ons beschikt. Het is een grote ergernis van de provincies dat de 24,5 miljard euro voor transitie in het landelijk gebied zo moeilijk loskomt. De vraag is of de uitvoeringskosten daaruit worden vergoed of uit een ander potje, bijvoorbeeld een provinciefonds.'


'Bal niet eindeloos vooruitschuiven'

De provincie wil met het voorfinancieren van de proceskosten voortvarend aan de slag gaan, zegt Van Hijum. 'En de bal niet eindeloos vooruitschuiven.'

'We moeten niet onderschatten wat deze opgave in de gebieden procesmatig betekent', stelt de gedeputeerde. 'We willen niet alleen de natuurkwaliteit verbeteren, maar ook perspectief beiden aan de landbouw en de sociaaleconomische context meenemen in een interactief proces met bewoners. We hebben onlangs een bod gedaan van 5 miljard euro richting het Rijk voor de transitie. Op een programma van 5 miljard euro is 7,5 miljoen euro verhoudingsgewijs niet zoveel', licht hij toe.


Enkele commissieleden vroegen om duidelijkheid over de financiering door het Rijk voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat kon de gedeputeerde niet garanderen. 'We kunnen eindeloos wachten op kaders en duidelijkheid. Maar dat gaat niet komen. We moeten duidelijk maken hoe wij de oplossingen voor ogen hebben. Dan krijgen we ook sneller de garantie voor de beschikbaarheid van middelen. Als je niet concreet kunt worden, kun je ook niet duidelijk maken wat je nodig hebt.'

Wanneer het Rijk met geld over de brug komt, laat Overijssel het voorschot terugvloeien naar de algemene risicoreserve. De gedeputeerde zegt er vertrouwen in te hebben dat de landelijke overheid middelen beschikbaar stelt voor de proceskosten.


'Aanpak ingrijpend'

'Ons bod van 5 miljard euro is in dankbaarheid ontvangen', geeft Van Hijum aan. 'Deze aanpak is ingrijpend en heeft consequenties. Het kan niet vrijblijvend zijn. Het Rijk kan niet de opdracht bij de provincies neerlegggen en weglopen voor de gevolgen.'

Het voorstel gaat als bespreekstuk naar de Provinciale Staten die 25 januari erover besluiten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer