Geitenonderzoekers werken aan tool duurmelken

Welke geit leent zich om in te zetten bij het duurmelken en welke geit kun je beter laten dekken. Wageningen Livestock Research (WLR) werkt aan een tool die melkgeitenhouders helpt bij het maken van deze keuze.

Geitenonderzoekers+werken+aan+tool+duurmelken
© René Eijsink

Het duurmelken – een geit langer doormelken door het dekken soms zelfs meerdere jaren uit te stellen – heeft voor- en nadelen. Belangrijk is de persistentie. Blijft de melkproductie op niveau naarmate de lactatielengte vordert, is de vraag waar het om gaat volgens WLR-onderzoeker Johan van Riel woensdag tijdens een webinar van het Platform Melkgeitenhouderij.

'In persistentie zit veel variatie tussen geiten', geeft Van Riel aan. 'Je weet die persistentie nog niet, wanneer je een geit aanmelkt. Dat heeft het dier nog niet bewezen. Daarbij komt dat geiten die zich bewezen hebben als zijnde persistent, al ver in de lactatie zijn. Van geiten die je langer doormelkt, krijg je in principe ook minder nakomelingen. Terwijl je van die geiten juist vrouwelijke nakomelingen wilt. Dat verbetert genetisch gezien de kwaliteit van de kudde.'

WLR ontwikkelt een hulpmiddel om geitenhouders te ondersteunen bij de beslissing welke geiten moeten worden gedekt op welk moment en welke juist niet. Bij die tool worden de gegevens van het eigen bedrijf gebruikt.


Vergelijken op saldo

'We proberen de kosten en opbrengsten van beide scenario's op dierniveau te voorspellen op basis van saldo per geit per dag. Daarbij kijken we aan de ene kant naar opbrengsten als melkproductie, gehalten en de waarde van de geboren geiten. En aan de andere kant naar kostenposten als voerverbruik, gezondheidskosten, reproductiekosten en waardevermindering van de geit door veroudering. Vervolgens worden de saldo's van beide scenario's naast elkaar gelegd', legt Van Riel uit.

'Met de tool heeft de geitenhouder een indicatie welke geit perspectiefvol is om nu te dekken en welke niet. Er ontstaat een soort ranglijst', vervolgt Van Riel. In de tool wordt ook de diervervanging meegenomen, die heeft ook een relatie met hoeveel opfokgeiten nodig zijn om de veestapel te vervangen. Dat bepaalt het benodigd aantal dekkingen.

In een prepilot wordt de tool nu getest op vier bedrijven. Komende zomer is de start van een grotere pilot met meer verschillende bedrijfssituaties. WLR zoekt hier nog bedrijven voor. 'Deelnemers aan die pilot zitten minder dicht tegen het onderzoek aan en moeten al doende kunnen zien wat de tool hen kan bieden. Mochten zij hier wat mee kunnen, dan moeten we vooruit denken over hoe we de tool blijvend ergens bij een geautomatiseerde vorm van dataverwerking kunnen onderbrengen, zodat deze kan blijven bestaan', besluit Van Riel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer