Eerste koeien drachtig bij proef over doormelken

Het project 'Lactatie op Maat' op Dairy Campus is nu een half jaar onderweg en inmiddels zijn de eerste koeien drachtig bevonden. Ze zullen eind november afkalven.

Eerste+koeien+drachtig+bij+proef+over+doormelken
© Twan Wiermans

Bij het project wordt onderzocht wat de effecten zijn als koeien later dan gebruikelijk worden geïnsemineerd.

Voor de proef zijn 150 melkkoeien willekeurig ingedeeld in drie groepen. Koeien uit de eerste groep worden geïnsemineerd na een wachttijd van 50 dagen, de tweede groep na 125 dagen en de laatste groep na 200 dagen.

Inseminatiestrategie

Het doel is te evalueren welke inseminatiestrategie (of welke lactatielengte) het beste past bij welk type koe voor wat betreft de levensduur, levensproductie, diergezondheid, vruchtbaarheid alsook het economisch resultaat.

Deze variatie in inseminatieperiodes geeft uiteindelijk een grote variatie in lactatielengte. Alle koeien worden in daaropvolgende lactatie zes weken gevolgd. Dit betekent dat de proef doorloopt tot eind 2020.

Verlengen lactatie

Meestal streven melkveehouders naar een tussenkalftijd van 365 dagen, wat betekent dat de lactatie een lengte heeft van ruim 305 dagen en de koe elk jaar een kalf krijgt.

Het afkalfproces en de start van een nieuwe lactatie is een risicovolle periode voor de koe.

De verwachting van de onderzoekers van 'Lactatie op Maat' is dat door het doelbewust verlengen van de lactatie, door middel van het uitstellen van het inseminatiemoment, de melkgift van de koe persistenter is.

Doordat de koe minder afkalfmomenten heeft, zal het verlengen van de lactatie naar verwachting ook een positief effect hebben op de diergezondheid.

Tussenkalftijd van 520 dagen

Melkveehouder Rob Hubens uit Beesel doet al jarenlang aan duurmelken waarbij het inseminatiemoment bewust wordt uitgesteld. De tussenkalftijd op zijn bedrijf ligt op 520 dagen en de melkproductie per lactatie ligt op 12.500 kilo.

Volgens Hubens past het duurmelken goed in het fosfaatrechtensysteem. 'Een langere tussenkalftijd zorgt voor minder kalvingen op jaarbasis. Je hebt dus minder opfokvaarzen en in plaats daarvan kun je meer koeien melken. Ook heb je minder dagen droogstand gedurende de levensduur en er zijn minder kritische momenten rond het afkalven. Bij duurmelken produceer je op efficiëntere wijze.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer