Marja Kwekkeboom: 'Adviseurs zijn gebrand op tussenkalftijd'

Marja Kwekkeboom uit Middelburg draait mee in de netwerkgroep van melkveehouders die zich bezighouden met duurmelken. Ze vertelt over haar ervaringen.

Marja+Kwekkeboom%3A+%27Adviseurs+zijn+gebrand+op+tussenkalftijd%27
© Henk Jan Kerkhoff

Hoe ziet uw bedrijf eruit?

'Ik heb samen met mijn zus en neef een melkveehouderij en kaasmakerij. Het bedrijf heeft tachtig melkkoeien en een gemiddelde melkproductie van 11.500 kilo. We maken zes dagen per week kaas.'

We insemineren doorgaans rond de 180 tot 200 dagen en in sommige gevallen zelfs op 250 dagen

Marja Kwekkeboom, melkveehouder in Middelburg

Wat is uw strategie bij duurmelken?

'Voorheen insemineerden we na zo'n 90 dagen en bij een koe die veel melk gaf, rekten we dat wat op. Nu kijken we naar de individuele koe en de melkproductie. Zakt een koe onder de 40 kilo melk, dan wordt ze geïnsemineerd. Bij een vaars ligt die grens op 30 kilo. Daardoor schuift de inseminatie steeds verder op. Onder de 120 dagen insemineer ik vrijwel niets meer. We zitten nu op 180 tot 200 dagen en in sommige gevallen zelfs op 250 dagen.'


Wat is het voordeel van duurmelken?

'Een groot voordeel is dat je minder kosten hebt voor insemineren en koeien niet meer afkalven dan nodig is. Dat blijft toch een risicovolle gebeurtenis en kost tijd, ook als het goed gaat. Je krijgt ook minder kalveren. Als de koeien lang genoeg meegaan, is dat geen probleem.'


Wat is het nadeel?

'Het blijft spannend om te bepalen hoelang je een koe kunt doormelken. Ook ligt het risico van vervetting op de loer, maar dat gebeurt ook wel bij koeien die je niet duurmelkt. Daar moet je met de voeding goed op letten. En je moet goed in de gaten houden dat je gaat insemineren als ze minder melk gaan geven.'


Hoe reageren andere boeren?

'Veel boeren vinden het gek dat we zo laat insemineren. Dat ligt vooral ook aan adviseurs die in mijn ogen nog te veel gebrand zijn op een korte tussenkalftijd. Een lange tussenkalftijd kan een slecht teken zijn, maar dat hoeft helemaal niet.'


Waar moet je dan wel op letten?

'Ik vind dat je je minder moet focussen op de tussenkalftijd en individuele koeien moet beoordelen. Je moet je koeien kennen en er goed naar kijken. Met 80 gaat dat prima, maar in de netwerkgroep heb je ook bedrijven met meer dan 200 koeien en daar lukt het ook. Het leuke van die groep is dat je met andere boeren ervaringen uitwisselt.'Wat wilt u andere boeren adviseren?

'Durf je eigen manier te vinden. Je hoeft niet alle koeien heel laat te insemineren. Dat doen wij ook niet. Koeien met een lagere productie insemineren we eerder. Met de fokkerij let ik onder meer op persistentie. Zo komt het inseminatiemoment steeds later te liggen. En kijk vooral niet te veel naar de tussenkalftijd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer