Boeren gaan vaker drie keer per dag melken

Meer melkveehouders zijn vaker gaan melken. Ook de melkproductie per koe is behoorlijk gestegen. Bij de huidige prijzen loont een kilo krachtvoer extra nogal eens. Dit is het tweede deel in het drieluik over optimaal melken.

Boeren+gaan+vaker+drie+keer+per+dag+melken
© Twan Wiermans

Uit de melkproductieregistratie van CRV blijkt dat 4,3 procent van de melkveehouders drie keer daags melkt. In november 2016 was dat nog 3,0 procent. In absolute getallen geen groot verschil, maar het is wel een toename van 40 procent.

Uit de CRV-cijfers komt tevens naar voren dat de gemiddelde dagproductie in dit jaar is gestegen van 39,4 naar 41,9 kilo voor de bedrijfsstandaardkoe (BSK).

Fosfaatreductieplan

De melkgift per koe gaat omhoog door het fosfaatreductieplan, signaleert Frank Zeinstra, sectordirecteur Food & Agri Nederland bij Flynth adviseurs en accountants. 'De koeien die de meeste melk geven en daarmee het hoogste rendement maken, blijven staan.'

De laatste extra weken melk kunnen veel rendement opleveren

Frank Zeinstra, sectordirecteur Food & Agri Nederland bij Flynth adviseurs en accountants

Dit blijkt ook uit de rollende jaarcijfers van de eerste drie kwartalen van 2017 van Flynth-klanten. 'De gemiddelde melkproductie per bedrijf is amper gedaald, onder andere door een hogere melkproductie per koe.' Daarbij zijn de voerkosten per kilo melk wel toegenomen en dat bij lagere voerprijzen. 'Er is dus meer krachtvoer gevoerd om die hogere melkproductie per koe te bereiken.'

Kosten

Volgens Zeinstra wordt de aantrekkelijkheid van het meer of minder melken bepaald door de verhouding tussen variabele en vaste kosten. 'Daarnaast speelt mee of een ondernemer voldoende ruwvoer beschikbaar heeft en of er kosten zijn verbonden aan de mestafzet.'

Zeinstra benadrukt dat niet iedere kilo krachtvoer nu uit kan. 'Hier zit een optimum. Het extra voer moet extra melk opleveren. Dit heeft onder meer te maken met de genetische aanleg van de koe en het lactatiestadium. Er zit een grens aan wat een dier kan produceren. Een betere genetisch aanleg van koeien betekent niet dat de productie zomaar is op te schroeven.'

Geen gebrek

Adviseur Martin Keuper van ForFarmers is het hiermee eens. 'Natuurlijk, 1 kilo brok van 26 cent levert 2 kilo melk op. Dan kan vaak uit, zeker omdat de vaste kosten per koe hetzelfde zijn.' In zijn ogen is meer winst uit goed ruwvoer te halen, zeker nu op veel bedrijven aan gras geen gebrek is.
Het is de kunst om dit gras optimaal te benutten. 'Lukt het door goed management om 1 kilo krachtvoer per koe per dag te vervangen door ruwvoer, dan praat je over 36 ton minder krachtvoer, oftewel een besparing van 9.000 euro.'

Duurmelken

Zeinstra ziet weinig interesse in duurmelken. Toch staat hij hier niet negatief tegenover. 'De laatste extra weken melk kunnen veel rendement opleveren. Niemand zit te wachten op het droogzetten van een koe die nog dagelijks 20 kilo melk geeft. Ook hier geldt economisch gezien een optimum. Doormelken betekent wel meer melkgeld, maar qua omzet en aanwas in de vorm van ieder jaar een kalf, geldt een min.'

Sjon de Leeuw, adviseur bij PPP-Agro Advies, zet ook vraagtekens bij duurmelken. 'Ze doen het in de geitenhouderij, maar een koe is geen geit. En bij de ene koe past het beter dan bij de andere koe. Bovendien is het niet voor elke boer weggelegd. En ik vraag me af of een koe per jaar meer melk zal produceren.'

Korte tussenkalftijd

Keuper pleit voor een korte tussenkalftijd om een goed rendement te behalen. Hij begeleidt melkveehouders Henk en Alina Udink uit Markelo. Ondanks een hoge melkproductie houden zij de tussenkalftijd binnen het jaar. Hierbij zijn de melkkoeien gemiddeld met 176 dagen kort in de lopende lactatie.

'Iedere tien dagen dat die gemiddelde lactatie langer is, daalt de gemiddelde melkproductie met een kilo melk per koe per dag. Het is daarom belangrijk dat de droogstandsperiode op orde is', zegt Keuper.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer