Onderzoekers zoeken duurmelkers

Wageningen University & Research en Universiteit Utrecht zoeken boeren die kennis willen delen over duurmelken van koeien. Project 'Lactatie op Maat' is een initiatief van Duurzame Zuivelketen.

Onderzoekers+zoeken+duurmelkers
© Jan van Liere

Doel is om de lactatielengte te verlengen en hiermee het aantal kritische transitieperiodes in het leven van de koe te beperken. Naast het experimentele werk zal ook een netwerk van veehouders bij dit project worden betrokken.

Zo wordt een netwerk veehouders georganiseerd, waarmee intensief informatie zal worden uitgewisseld ten aanzien van praktijkervaringen en de eerste onderzoeksresultaten. Geïnteresseerde veehouders kunnen zich via de mail voor dit netwerk aanmelden bij ariette.vanknegsel@wur.nl.

Ieder jaar een kalf

Meestal streven melkveehouders naar een tussenkalftijd van 365 dagen, wat betekent dat de lactatie een lengte heeft van ruim 305 dagen en de koe elk jaar een kalf krijgt. Het afkalfproces en de start van een nieuwe lactatie is een risicovolle periode voor de koe.

De verwachting van de onderzoekers van 'Lactatie op Maat' is dat door het doelbewust verlengen van de lactatie en het uitstellen van het inseminatiemoment de melkgift van de koe persistenter is. Doordat de koe minder afkalfmomenten heeft, zal het verlengen van de lactatie naar verwachting ook een positief effect hebben op de diergezondheid.

Proef 150 koeien

Voor 'Lactatie op Maat' worden op Dairy Campus in Leeuwarden 150 melkkoeien over drie inseminatiemomenten verdeeld. De koeien worden ofwel vroeg, normaal of laat na afkalven geïnsemineerd. Vervolgens worden de koeien gedurende de volledige lactatie gevolgd en ook de start van de daaropvolgende lactatie.

Naast diergezondheid is er binnen 'Lactatie op Maat' ook aandacht voor vruchtbaarheid, persistentie, levensduur, kalveren, individueel koemanagement en het economisch resultaat.

Onderzoeksprogramma

'Lactatie op Maat' is een vierjarig programma en is onderdeel van onderzoeksprogramma 'One Health for Food (1H4F)' en de Publiek-Private-Samenwerking 'Duurzame Zuivelketen'. Het wordt gefinancierd door ZuivelNL en het Ministerie van Economische Zaken. CRV zal een bijdrage leveren aan de praktische vertaling van de onderzoeksresultaten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer