Freddie Aalberts blij met verkoop bedrijf aan Land van Ons

Freddie Aalberts is biologisch melkveehouder en een fanatiek weidevogelaar. Hij verkocht onlangs zijn bedrijf aan coöperatie Land van Ons om er zeker van te zijn dat Hoeve De Roebol op dezelfde voet doorgaat. 'Daar heb ik wel wat geluk bij gehad.'

Freddie+Aalberts+blij+met+verkoop+bedrijf+aan+Land+van+Ons
© Ruben Meijerink

Het is een idyllische locatie, daar waar Hoeve De Roebol zetelt tussen het Overijsselse Genemuiden en Hasselt. De prachtige vergezichten over het gras- en weidelandschap doen denken aan een tijd die stil heeft gestaan. Hier groeide de 63-jarige Freddie Aalberts op, samen met zijn zus en vier broers.

'Mijn ouders woonden in Wijhe, maar we zijn hiernaartoe verhuisd, toen ik twee jaar was. Ze namen de melkveehouderij van mijn opa en oma over', zegt Aalberts. 'Ik was een buitenkind en ook een beetje een einzelgänger. Van mijn broers en zus was ik altijd het eerste thuis, wanneer we uit school kwamen. Hutten bouwen of een pijl een boog maken, alles wat je maar buiten kon doen, dat deed ik.'

Zijn broers en zus wilden de melkveehouderij niet overnemen. Dus was de toekomst al snel bepaald voor de jonge Freddie. 'Toen ik trouwde met Erna, zijn mijn ouders verhuisd naar Steenwijk. Samen zijn we de schouders onder dit mooie bedrijf met ruim tachtig koeien gaan zetten. Eén broer heeft nog wel kort op de boerderij gewerkt, maar is toch vrachtwagenchauffeur geworden.'

Land van Ons is afhankelijk van donaties en ze moeten het stuk grond interessant genoeg vinden

Freddie Aalberts, biologisch melkveehouder in Hasselt

Ultieme droom

De Mastenbroeker gooide 25 jaar geleden het roer om. Een biologische melkveehouderij werd zijn ultieme droom. 'Ik merkte dat onze koeien vaak diarree hadden en dat wilde ik niet langer. We hadden voldoende grond voor de dieren, dus ben ik gestopt met het strooien van kunstmest. Langzamerhand raakte het grasland weer in balans en voelden de koeien zich beter', zegt hij.


Melkveehouder Freddie Aalberts groeide op op Hoeve De Roebol.
Melkveehouder Freddie Aalberts groeide op op Hoeve De Roebol. © Ruben Meijerink

Terwijl de jaren verstreken, kregen Aalberts en zijn vrouw vier kinderen. Maar net als zijn broers en zus taalde ook geen van hen ernaar om de melkveehouderij over te nemen. Of hij daar niet teleurgesteld over was? 'Nee, niet echt. Het was al vrij snel duidelijk dat er geen interesse was, toen ze nog jong waren. Dus daar ben ik langzamerhand aan gewend geraakt. Het komt ook steeds meer voor in deze tijd, want uit onderzoek is bekend dat 20 procent van alle boerenbedrijven geen opvolgers in de familie hebben', weet hij.


Biodiversiteit herstellen

Maar wie kon wel zijn bedrijf overnemen, zodat de biologische insteek gewaarborgd werd? Na twee pogingen om buiten de familie een opvolger te vinden, kwam de boer in contact met Land van Ons, een burgercoöperatie die landbouwgrond koopt om de biodiversiteit te herstellen.

'Je moet wel wat geluk hebben, want Land van Ons is afhankelijk van donaties en ze moeten het stuk grond interessant genoeg vinden. Dat was hier het geval. Kijk, ik had kunnen verkopen door een bordje in de tuin te zetten, maar dan werd de grond hoogstwaarschijnlijk in stukjes gehad. Dan is het nog maar de vraag hoe het hier verder zou gaan. Dat ging me aan het hart, want ik heb deze grond lief', zegt Aalberts.


Oase

Volgens Land van Ons is het gebied rondom Hoeve De Roebol een oase van biodiversiteit in een landelijk gebied. 'Er zijn veel broedende weidevogels, wilde kievitsbloemen en blauwgraslanden. Het is onze tweede aankoop in Overijssel', stelt Bas van Goor van Land van Ons. 'De ligging is prachtig. Fietsers en wandelaars kunnen aan de ene kant genieten van de rivier het Zwarte Water en aan de andere kant van de aanwinst van het Land van Ons.'

Een opvolger voor het melkveebedrijf is al gevonden. 'De overdracht verloopt in gedeelten en is in overleg rustig verlopen. We zijn nauw betrokken geweest bij het proces, want er zijn twee woningen op dit erf. Er moest wel een klik zijn omdat we hier willen blijven wonen', licht Aalberts toe. 'Er waren vijf sollicitanten die het bedrijf wilden runnen, want Land van Ons blijft voorlopig wel de eigenaar.'


Toekomst

Hoe Aalberts de toekomst verder ziet? 'Nou, ik hoop dat ik hier nog lang kan blijven wonen samen met mijn vrouw. En natuurlijk genieten van mijn kleinkinderen, want daar hebben we er zeven van.'

Toch zal de Mastenbroeker altijd die einzelgänger blijven die het liefst buiten is, in de vrije natuur. Twee jaar geleden werd hij coördinator van Collectief Noordwest Overijssel in het gebied van Agrarische Natuurvereniging Camperland.

Het is een functie die Aalberts met hart en ziel invult. Daarom kan hij het ook niet laten een tip aan de overheid mee te geven wanneer boeren hun grond verkopen in verband met de stoppersregeling. 'Verdeel, verkoop of verhuur de grond die vrijkomt aan alle boeren in de buurt en geef iedereen evenveel kans. Zet dan het agrarisch natuurbeheer erop, want dat is goed voor de weidevogels en dan kunnen de boeren extensiveren.'


Freddie Aalberts
Freddie Aalberts © Ruben Meijerink


Bedrijfsgegevens

Freddie Aalberts (63) is eigenaar van biologische melkveehouderij Hoeve De Roebol in het Overijsselse Hasselt. Hij heeft 87 koeien en 40 stuks jongvee. Aalberts heeft 47 hectare grond, waarvan 14 hectare met weidecontract en 45 hectare in Natura 2000-gebied Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer