Vraag naar biologische melk daalt in Frankrijk

De Franse zuivelgigant Lactalis verkoopt bijna de helft van de biologische melk als gewone melk. Dat gebeurt omdat er onder consumenten onvoldoende vraag naar is. Desondanks blijft de jaarlijkse productie nog steeds toenemen en bereikte onlangs de 250 miljoen liter per jaar. Naar schatting 40 procent ervan wordt niet verkocht als biologisch.

Vraag+naar+biologische+melk+daalt+in+Frankrijk
© Twan Wiermans

Volgens de meest recente cijfers is onder consumenten de vraag naar biologische melk met ongeveer 10 procent gedaald, terwijl de biologische landbouw in Frankrijk wel steeds populairder wordt. Tot 2019 betaalde Lactalis nog bonussen en subsidies aan melkveehouders die overstapten van conventioneel naar biologisch.

De laatste maanden is het omgekeerde proces echter ingevoerd, onder meer met aankoopgaranties. Bovendien worden door Lactalis contractuele boetes en de terugbetaling van de subsidies kwijtgescholden, maar het aanbod wordt nog maar matig geaccepteerd. Daarom werkt Lactalis nu aan andere oplossingen.


Duitsland

Vorig jaar was in Duitsland voor het eerst sprake van een afname van verkoop van biologische voedselproducten. Nederland wil de komende jaren uitbreiden naar 15 procent biologisch landbouwareaal. Dat komt neer op een stijging van 80.000 naar 300.000 hectare.

Vooral in de grondgebonden sectoren melkveehouderij en akkerbouw moet de groei plaatsvinden, zo is de bedoeling. Ook de consumptie moet groeien. In totaal wordt 26 miljoen euro gestopt in een nieuw biologisch transitieplan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer