'Een nieuw jaar, een nieuwe periode'

Het jaar is net begonnen, tijd om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. U weet, ik houd ervan om naar het verleden te kijken en te zien wat de geschiedenis ons leert. Wat een roerig jaar voor de agrarische sector hebben we achter de rug.

%27Een+nieuw+jaar%2C+een+nieuwe+periode%27
© Dirk Hol

Maar ik ben ook enorm benieuwd wat het nieuwe jaar ons gaat brengen. Ik hoop dat we in goede gezondheid in het nieuwe jaar samen kunnen zijn. Ook voor de agrarische sector hoop ik dat we samen kunnen optrekken. Ik weet dat iedereen anders is, maar er is, als het goed is, toch ook veel dat ons bindt?

De transitie van het landelijk gebied zal een grote stempel drukken op het komende jaar. De provincies komen met plannen voor een gebiedsgerichte aanpak, de uitvoering van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid start en er wordt gewerkt aan een Landbouwakkoord.

Als het gaat om wat er in een Landbouwakkoord kan komen, dan hoop ik vooral op een duidelijk beeld dat integraal wordt opgesteld en daarbij bovenal een praktische en realistische invulbaarheid. Waar ieder uiteindelijk zelf nog keuzes kan maken en het mogelijk is te doen wat bij je past. Zeker als je, zoals ik, nog jaren door wilt met boeren. En helemaal als je jong bent en voor de keuze staat of je het bedrijf wilt of kunt overnemen.

Als het gaat om wat er in een Landbouwakkoord kan komen, dan hoop ik vooral op een duidelijk beeld dat integraal wordt opgesteld

Judith de Vor, melkveehouder, educatieboerin en bestuurskundige in Snelrewaard

Ik heb de laatste maand toevallig veel jongeren gesproken, bijvoorbeeld op een beurs waar ik bij een stand stond, maar ook bij een bijeenkomst op een mbo. Ik was uitgenodigd om met jonge studenten voor een opdracht met hen mee te denken. In groepjes werken zij voor een boer of boerin aan een specifiek vraagstuk over hun boerderij.

Leuk om te doen, maar vooral fijn om te zien dat er gelukkig nog zoveel jonge mensen zijn die bomvol ideeën zitten en die graag boer willen worden. Inspirerend ook dat zij door samenwerking met oplossingen kunnen komen die voor een andere koers kan zorgen op de boerderij, maar vooral oplossingen die praktisch en haalbaar zijn. Openstaan voor nieuwe ideeën, kansen zien en tegelijkertijd wat goed is behouden. Dat soort mensen hebben we zo hard nodig, juist nu.

Ik hoop van harte op een nieuw jaar waarin we elkaar kunnen vinden, gezamenlijk kunnen komen tot wat we belangrijk vinden en hoe we dat kunnen realiseren. En dan graag net zoals de studenten, van wie we veel kunnen leren: gezamenlijk, praktisch en haalbaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer