'Ligt de toekomst van de landbouw in het verleden?'

Geschiedenis. Ik heb er een zwak voor. Mateloos interessant, lezen en vooral kijken naar de geschiedenis. Op vakantie houd ik van natuur en geschiedenis. Ik ben waarschijnlijk de enige persoon die New York maar saai vind, het enige echt interessante is Ellis Island.

%27Ligt+de+toekomst+van+de+landbouw+in+het+verleden%3F%27
© Dirk Hol

Wat een bijzondere verhalen en beelden van de 12 miljoen immigranten die de stap hebben gewaagd naar de belofte van een beter leven. U verwacht het misschien niet, maar ik ben zelfs lid van de plaatselijke geschiedkundige vereniging.

En zo zaten we dus ook vanuit die interesse recent met de familie door de fotoboeken te bladeren. Op de zwart-witfoto's was duidelijk te zien dat mijn gemeente vroeger veel meer boerderijen heeft gehad. Waar vroeger mooie boerderijen hebben gestaan, is nu een woonwijk gebouwd. Op de foto's was duidelijk de kleinschaligheid zichtbaar, met voornamelijk handmatig werk. En daarbij een wat ander landschap. Steden, boerderijen en het landschap; verandering is wat ze gemeen hebben.

Kijkend naar de foto's was het duidelijk dat de ruilverkaveling her en der wat sporen heeft nagelaten. Modernisering deed haar intrede en langzamerhand werden de ouderwetse melkbussen een gewild decoratiestuk op het erf. Net zoals wij dat ook hebben.

Bij overpeinzingen van Kamerbrieven moest ik denken aan oude foto's

Judith de Vor, melkveehouder, educatieboerin en bestuurskundige in Snelrewaard

Het bladeren door het fotoalbum gaf een wat nostalgisch gevoel. Want ook in het boek, toen de zwart-witfoto's werden vervangen door kleurenfoto's, waren veranderingen zichtbaar. Zo verdwenen de varkens op de foto's en waren er alleen nog koeien in beeld.

Nu de vier Kamerbrieven over stikstof, water, bodem en boerenperspectief zijn verschenen, gaat het vooral over de toekomst. De conclusie na het lezen is dat ze tot behoorlijke veranderingen kunnen gaan leiden. Aanpassen aan nieuwe kaders en richtlijnen. Focus op klimaat, landschap en natuur. Meer diversificatie in plaats van verdere specialisatie. Nieuwe mogelijkheden en ook uitdagingen. Betere betaling voor voedsel, maar ook voor de maatschappelijke diensten en nieuwe verdienmodellen.

Vandaar dat ik bij de overpeinzingen moest denken aan de oude foto's en geschiedenis. Wat hebben we van het verleden onthouden en geleerd? Niet alleen als het gaat om de landbouw waar we nu zijn, maar ook onze boerderij. Daar zijn de afgelopen decennia zoveel veranderingen te zien. De boerderij is ook al best wat veranderd in de twaalf jaar dat wij er wonen.

De foto's van het heden zullen over een tijdje ook tot de geschiedenis behoren. Zo gaat dat nu eenmaal en dat is prima. Wellicht zien we op de toekomstige foto's de beelden van opa en opa wel terug. Ligt de toekomst van de landbouw misschien in het verleden?

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer