'Met verwondering rondkijken in Chili'

Ik ben op dit moment in Chili om voor mijn Nuffield-onderzoek de Chileense landbouw te bekijken en te ervaren. Ik doe dat in een groep met tien anderen vanuit de hele wereld. In totaal bijna zes weken, van Zuid-Amerika naar Noord-Amerika en Zuid-Europa. Een intense en bijzondere ervaring.

%27Met+verwondering+rondkijken+in+Chili%27
© Ruud Ploeg

Het eerste land is dus Chili. Wat een ongelooflijk mooi en divers land om te zien, met bijna 4.500 kilometer het langste land ter wereld. Aan de andere kant van de evenaar is het nu winter en behoorlijk nat en koud ook. Andere koek dan de hittegolf die nu Nederland teistert.

Het noorden van Chili is warmer en droger, het zuiden veel kouder en natter. Gemiddeld valt er in het zuiden meer dan 3.000 millimeter regen per jaar. Een compleet ander landschap; bergen, het Andesgebergte, bossen en een oceaan.

De landbouw in Chili bestaat voor een groot deel uit fruitproductie en gewassen. Grote kans dat het citrusfruit en de avocado’s die bij ons in de supermarkten liggen uit Chili komen. Ik heb veel boerderijen gezien, van boomgaarden met hazelnoten tot het grootste melkveebedrijf met 5.100 koeien.

De landbouw in Chili staat mogelijk voor een grote verandering

Judith de Vor, melkveehouder, educatieboerin en bestuurskundige in Snelrewaard

Bijzonder om te zien en de link te leggen naar Nederland. Er kunnen nog grote stappen gemaakt worden als het gaat om landgebruik, duurzaamheid en het betrekken van de omgeving bij wat er gebeurt.

De landbouw in Chili staat mogelijk voor een grote verandering. Een nieuwe grondwet heeft vergaande consequenties voor watergebruik en landeigenaarschap. Deze onzekerheden weerhouden de Chilenen er echter niet van om positief te blijven en investeringen te doen voor de toekomst. Terwijl over vijf jaar het bedrijf misschien niet meer bestaat.


Met de neus op de feiten

Een reis als deze biedt mij een mooie gelegenheid om met verwondering rond te kijken en mijn focus te verleggen, maar bovenal prikkelt deze reis mij ook. Het drukt me met de neus op de feiten. Wat kan ik leren en toepassen op mijn boerderij? Op het gebied van ondernemerschap, eigen producten maken en verkopen of juist nog meer een regeneratieve en holistische benadering?

Een reis als deze naar andere landen en mensen vanuit de hele wereld daagt ook uit om met een andere blik naar mezelf te kijken en te reflecteren. Wat gaat goed, wat moet anders? Interessant om te zien hoe wij ook als groep soms erg verschillen in hoe wij naar zaken kijken, maar ook de vele overeenkomsten die wij hebben.

Daar is deze reis ook erg geschikt voor, zoeken naar wat ons bindt over de hele wereld. En dat is niet eens zo gek veel anders dan wij denken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer