'Een goede dialoog levert heel wat op'

Soms is het best moeilijk, een goede dialoog aangaan. Misschien herkent u dat wel uit de media of, als u eerlijk bent, ook een beetje bij uzelf. Een goede dialoog of een echt goed gesprek is helemaal niet zo makkelijk als het lijkt. Een goed gesprek met een kop koffie erbij? Met vrienden is dat meestal niet zo moeilijk, maar met anderen kan dat soms lastig zijn.

%27Een+goede+dialoog+levert+heel+wat+op%27
© Dirk Hol

Want wat is eigenlijk een goede dialoog? Met elkaar in een liefst prettige omgeving het gesprek aangaan. Zonder vooroordeel en oordeel, geen normerende vragen stellen. Vraag uzelf af wat u raakt tijdens een gesprek. Maar vooral: luisteren. Luisteren om te begrijpen, niet luisteren om alleen maar te kunnen reageren. Van beide kanten.

Vertrouwen en openstaan voor de ander, daar gaat het om. Dit is natuurlijk extra moeilijk om een goede dialoog te houden als een onderwerp u enorm raakt. Er is dus een reden dat gesprekken op bijvoorbeeld Twitter snel ontsporen.

Ook als het gaat om de landbouw, is een goede dialoog soms ver te zoeken. Voorbeelden te over die ons via de media bereiken. Of het nu gaat om boeren en politici, tussen politici onderling en soms ook tussen boeren en organisaties. We zijn vaak overmand door emoties, overtuigd van ons eigen gelijk en hebben veel beelden bij personen en hun intenties.

Per definitie lukt het dan niet om een eerlijk en open gesprek te hebben

Judith de Vor, melkveehouder, educatieboerin en bestuurskundige in Snelrewaard

Per definitie lukt het dan niet om een eerlijk en open gesprek te hebben. Want we staan niet meer open voor de ander, luisteren niet meer naar elkaar en praten vooral langs elkaar heen. Dat is jammer.

Als u goed luistert naar de ander, komt u misschien wel tot de conclusie dat er een veel genuanceerder beeld of idee is in plaats van wat wordt geschetst of in stand wordt gehouden. Begrijpen wat de ander echt beweegt of bedoelt in plaats van het herhalen van een frame. Wat levert ons dat op?

Een goede dialoog helpt ook in het herstellen van vertrouwen in de ander. Juist ook in de landbouw is dat op dit moment broodnodig. Ook daar kunnen wijzelf ook een steentje aan bijdragen door zelf te kiezen hoe wij een gesprek aangaan.

Gelukkig zie ik ook veel voorbeelden van een goede dialoog of een goed gesprek om mij heen. Ook in de landbouw, ook op momenten dat het moeilijk is of kan worden. Dat geeft moed en hoop. Een goede dialoog is gelukkig altijd mogelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer